lördag 30 april 2022

Trädgårdskaos och 1 maj blir 2 maj

 

Det blommar ordentligt i vår trädgård nu men jag visar förstås inte bilder på hur det ser ut runt omkring. Det är kaos. Hur mycket ogräs som helst och sonen som älskar att driva upp plantor från fröer har massor av små plantor som han inte vet var han ska plantera. Halva gräsmattan är uppgrävd till grönsaksland och det som är gräsmatta är en äng med halvmeterhöga oidentifierbara växter (ogräs). Hur som helst så försöker jag bara se de fina blommorna och undviker att titta på resten. Jag har tillgång till att plocka blommor att ha på borden på restaurangen så att jag kan se dem för hemma ser jag dem bara på morgonen när jag antingen vattnar eller bara tar en runda för att se om det finns "nåt nytt"att titta på. Rosorna som vi köpte och planterade under den första "pandemisommaren" har växt till sig och blommar så fint just nu. Maken beskar de så ordentligt i vintras så jag var rädd att de inte skulle växa till sig i år men han gjorde nog rätt :)


En rolig nejlika sonen drivit upp från frö

På restaurangen är det ganska ok med folk nu. Vi har ju öppet från 12.00 och har lite grann hela dagen även om det ännu inte har varit fullsatt eller "stressigt" ännu. Jag kan nog säga att det är mest körigt under lunchtid då vi har börjat sälja en hel del "take away" till greker. Vår kokerska gör en hel del "magereuta" som är det som greker gärna köper med sig hem. "Magereuta" kan översättas som "lagad mat", dvs sådant som ofta benämns som "traditional greek food" i menyn. Det är till exempel pastitsio, moussaka, stifado, gemista och boureki. Sån mat äter grekerna oftast inte när de äter ute, då föredrar de smårätter och grillrätter men när de däremot köper hem mat är det oftast av dessa. Vår kokerska är specialist på dessa så vi kommer nog att ha det hela sommaren som extrarätter. (sonen kommer dock att fortsätta göra moussakan och stifadon för det är hans expertområde) 

Vi har haft en del riktigt varma dagar och även kvällarna började bli lite varmare. Från igår sjönk dock temperaturen lite så igår kväll var det riktigt kyligt. Vi hade några gäster som satt ute men några valde att sitta inne. Prognosen för veckan visar runt 13 på nätterna och nån grad över 20 på dagarna. En jacka behövs om ni vill sitta ute på kvällen.

Idag blir det shopping till restaurangen för två dagar. Söndag är ju som vanligt helgdag men till veckan har de gjort även måndag 2 maj till en helgdag. Varför? Jo för att 1 maj infaller på en söndag och för att få en extra 1 maj-helgdag så flyttar man förstamajfirandet till måndagen. Bara Grekland kan få för sig att göra så tror jag. Så kom ihåg det, i år infaller 1 maj den 2 maj...

Ha en riktigt trevlig helg!

Vallmo -vild skönhet


1 kommentar:

  1. Jag njuter av dina blomsterbilder och tänker inte på vad som är runt. LIte annorlunda för dej kanske, som lever i det.
    Roligt att det går bra på restaurangen.
    Er lediga måndag låter lite som i UK, där vi har bank holiday på måndag.
    Fortsatt trevlig helg!

    SvaraRadera