söndag 24 april 2022

Påsk och jobb, jobb, jobb

 

Det blev inga kyrkobesök för oss i år. Påsken gled förbi sådär som den brukar göra när vi jobbar. All tid spenderas på Orexi. Vi har ju "vilat" oss i två år nu på grund av pandemin så nu får vi betala för det. Eftersom vi öppnar 12 på dagen är vi på Orexi och gör inget annat. Idag tar vi det lite lugnt eftersom det är söndag och vi kan varken åka och handla eller uträtta några ärenden innan vi ska öppna för dagen.

Idag finns det lamm som är tillagat med "stamnagathi" (mountain greens) på menyn. Det är riktigt gott och jag föredrar verkligen det istället för helgrillat lamm eller get som också är tradition att ha. Dessutom kommer vi idag att ha hemgjorda "kaltsounia" (små pajer) det är också tradition att äta till påsken. Självklart har vi förstås den vanliga menyn också. På fotona nedan ser ni lammkotletter samt souzoukakia som är grekiska köttbullar i tomatsås.



Vi har fått hem våra viner. Populärast är förstås "house wine" som finns rött, rose och vitt. Det är prisvärt och gott. Vill ni ha lite finare viner har vi en alldeles lagom vinlista där de flesta kretensiska druvorna finns representerade. Nytt för i år är att ni i år kan köpa en del av dem även i glas om ni inte vill ha en hel flaska.

 


Ännu är det ganska lugnt med en jämn ström av gäster hela dagen. Under pandemiåren har vi ju haft öppet bara kvällstid så då har det varit en rusch under de timmarna. Nu är det istället lite grann under hela dagen men jag antar att det snart sätter igång och blir den vanliga ruschen som brukar vara 19.00-21.00 ungefär. Vi har den här veckan även haft en hel del take away med "fastemat" dvs vegetariska rätter för grekerna som inte har ätit kött inför påsken. Vår kocka har gjort gemista precis varje dag trots att vi inte har det som standard på menyn(risfyllda tomater och paprikor) Vi har också haft dolmades. Det har vi också som en extrarätt eftersom det är just nu som vinbladen är som spädast och finast. Fiskaffären har dessutom renoverat i sitt kök så maken har grillat deras fiskar denna vecka så vi har haft fullt upp. 

I vår trädgård börjar det blomma ordentligt nu. (även ogräset frodas och ingen har tid att rensa.....)

 


 

 

Jag önskar er alla en fin söndag och fortsatt trevlig grekisk påsk!


1 kommentar:

  1. Vi har precis bokat en resa till Kreta (Agii Apostoli) och ser väldigt mycket fram emot att besöka Kreta...och Orexi ��/Emma

    SvaraRadera