tisdag 12 januari 2021

Högsommarvärme

 

Vi har haft några dagar med högsommarvärme. Det är onormalt varmt och det är ju egentligen inte bra. Det blir ju helt fel i naturen då det blommar för tidigt. Det kommer att komma kyla och oväder och har det då börjat blomma så kan ju grödor och odlingar bli förstörda sedan. Jag tror dock att oliverna klarar sig för de bör nog inte ha hunnit blomma då de precis har skördats.

I lördags åkte vi inte hem direkt efter morgonbadet utan vi stannade ett tag på stranden och solade. Vi hade med oss lite enkel lunch i form av fröknäcke, sonens hemgjorda hummus och lite brödpinnar. Söndagen bjöd också på sommar, sol och bad. Igår måndag hoppade jag dock över stranden trots att det var upp mot 28 grader mitt på dagen! Alldeles för varmt!

 


Även i vår trädgård kan man se underliga saker i värmen. I somras hade jag ju gigantiska solrosor. De frösådde sig sedan själva då de hade vissnat ut och jag hann få en omgång solrosor till. Nu upptäckte jag att det har frösatt sig en tredje gång för i år! Vi har en vedeldad ugn ute och på dess tak finns det några sprickor och där uppe har det nu kommit upp några plantor. Om de kommer att växa upp är väl ändå osäkert. 

Jag vet att många av er är lite nyfikna på hur staten här går in och stöttar företagare under den här svåra tiden. När det gäller hyran kan jag tala om att vi har fått rabatt. Vissa månader har vi betalat 60 % av normalhyran, vissa månader har vi fått betala hela hyran men nu har de beslutat att för januari betalar vi inget alls. Staten går då in och ger hyresvärden 80% av hyressumman. Såna här gånger lönar det sig faktiskt att ha helt lagliga kontrakt. Många har ju kontrakt där det står mindre summa på kontraktet än vad de betalar och då blir det helt naturligt lite annat vad gäller hjälpen från staten också!

Dessutom har staten beviljat olika "hjälplån" som är baserade på omsättningen från 2019. Så man kan ju säga att många företagare klarar sig igenom den här tiden och betalar sina räkningar, lån och skulder med lånade pengar som ska betalas tillbaka!

Tidigare har jag skrivit om en summa som jag tror är bidrag från EU och där de olika länen har fått summor som ska fördelas mellan företagare. Det här fick vi ju ansöka om och om man blir beviljad en summa så ska den under 2021 användas för investeringar och lönekostnader under 2021. Fast då är det ju bara att hoppas att de delar ut pengarna under 2021 också! Jag har då ännu inte hört något eller fått något!

Nu hoppas vi förstås alla på att det blir en turistsäsong i år. Det måste det bli för annars är det inte många företag som kommer att överleva här. Jag läste någonstans att i Sverige så ska alla som vill bli vaccinerade ha kunnat gjort det fram till mitten av april. Det låter ju mycket lovande. Här har de nu öppnat en plattform där man kan gå in och boka tid för vaccinering. Just nu är den öppen för 85+. Jag hoppas verkligen att så många som möjligt väljer att vaccinera sig. Även om det kan kännas osäkert med ett nytt vaccin så är det väl enda sättet att få slut på den här pandemin. Att välja att inte vaccinera sig och samtidigt hoppas att andra-så många som möjligt gör det är ett väldigt egoistiskt tänk tycker jag. Vad tycker ni? 

Nu börjar det bli ljust ute och jag ska strax bege mig till parken för min dagliga (nästan varje dag...) promenad. Tyvärr så kan jag fortfarande inte springa då jag har lite ont i mitt knä. 

Jag hoppas ni får en riktigt bra dag!

 

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish 0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com)

 5 kommentarer:

 1. Både min man och jag kommer definitivt att låta vaccinera oss så snart det går och jag tycker att alla som kan ska göra det. Jag kan förstå att det finns en oro med att det gått så snabbt - att testperioden blivit rätt kort. Om jag förstått det rätt har personer med nedsatt immunförsvar p g a olika sjukdomar (bl a min svägerska) inte fått klart besked om hon ska vaccinera sig eller inte. Om inte - då är det ännu viktigare att vi andra vaccineras. Sedan har vi gruppen vaccinmotståndare. Här har jag ingen förståelse alls! Hur tänker de? Det är ju inte ens särskilt länge sedan polion härjade.
  Det är inte livsviktig att resa utomlands - men det här är första gången på ca 35 år som jag inte varit på Kreta minst en gång per år. Låste dörren en av de sista dagarna i november 2019 säker på att vara tillbaka senast i början av april. Gissa om jag längtar! Att resandet kommer i gång är ju ännu viktigare för alla er som lever av turismen. Nu håller vi alla tummar för en bra turistsäsong och hoppas att researrangörer och flygbolag inte chockhöjer priserna så att många tvingas avstå.

  SvaraRadera
 2. Låter härligt med sommarväder, men som du säjer det är kanske inte helt rätt, men skönt.
  Intressant läsning om hur ni löser krisen. Inte lätt för så många.
  Vi hoppas verkligen på ett bra 2021!
  Sköt om er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. uppdatering fredag - nu har vi normalt väder för årstiden! Regn och rusk :)

   Radera
 3. Hej Anita
  Jag är lite skeptisk mot vaccination, har aldrig tagit det tidigare...
  Men häromdagen läste jag att flera flygbolag kommer att införa vaccinations tvång om man vill åka med, det fick mig att börja tänka, jag som brukar åka minst två gånger om året till Grekland.
  Det blev ett lätt beslut, nu ska jag vaccinera mig !, för jag klarar mig inte utan Grekland, det är som en medicin.
  Hoppas det blir en bra säsong för er alla i Grekland, tråkigt att bolagen höjt alla priser, men man förstår att de gör allt för att överleva, Solresor gick till exempel i konkurs i november, men de hade tur för de köptes upp av Rolfs Flyg & Buss Sveriges största gruppresearrangör.
  Ha De

  SvaraRadera