fredag 27 november 2020

Julbaka eller inte? Lockdown dag nummer ???


 Nu har det gått uppåt 20 dagar sedan jag åt något sött. Det har nog aldrig hänt förut. Jag har alltid haft ett "behov" av "något sött" i stort sett varje dag och jag har alltid unnat mig det. Nu är det alltså slut med det. Under förra lockdown gick jag upp minst 10 kilo (eller åtminstone 6-7 kilo kanske) och det fick inte hända igen. Dels så måste jag gå ner i vikt men sedan så fick jag även order från läkaren att lägga om kosten för det visade sig att jag hade alldeles för högt kolesterol. Så, jag har uteslutit massor av saker som jag vanligtvis brukar äta. Det är ganska lätt eftersom även sonen de senaste åren varit väldigt noga med vad han äter. Med maken är det värre för han vill ha sina korvar, kött, friterad potatis, spagetti osv. Nu börjar han även sakna hembakt... Planen är att vänta lite men sedan ska han få lite grekiska julkakor (melomakarona och kourambiedes som ni ser på bilden) och lussebullar blir det helt säkert för det vill jag verkligen unna mig en par stycken. Kanske bakar jag pepparkakor också. Har ni börjat baka för advent och jul? Vilka är era "måsten" inför jul vad gäller mat och sötsaker?

Igår blev det beslutat att lockdown förlängs till 7 december (första satta datumet var 30 november) Inga problem för mig men jag väntar med att baka åtminstone tills dess för jag vill gärna bjuda hem någon på fika och inte sitta och frossa själv som jag gjorde under vårens lockdown. (då både bakade och lagade vi mycket god mat) Jag tycker dock lite synd om de små företagarna som hade räknat med att ha lite jobb nu i december (efter ett generellt svårt år) Jag skulle tro att problemet när det kommer att öppnas upp är att det kommer att bli i det närmaste kaos i vissa affärer.I Jumbo som är det stora varuhuset i vårt område och som har diverse krimskrams och mycket säsongsartiklar (som just nu kommer att ha julsaker) kommer det nog att bli trängsel. Det är självklart bättre att istället gynna de små lokala butikerna ifall man har möjlighet till det. De behöver det. 

Idag ska vi ner till stan en sväng för ett besök hos revisorn och sedan ska jag försöka få tag i några hyacinter för att skapa ännu mer advents- och julstämning här hemma. Jag har 2 adventsljusstakar och har lyckats få en att lysa. Den andra blev dock utan lampor så jag ska se om jag kan få tag i lampor. Det kan nog bli svårt eftersom adventsljusstakar inte är vanliga här. För flera år sedan var jag in i en elaffär som sålde adventsljusstakar för att köpa sådana lampor men de hade ingen aning om var man fick tag i sådana. Hur kan man sälja adventsljusstakar om det inte går att hitta lampor? Jag brukar vara förutseende och ha några extra köpta från Sverige men nu har jag gjort slut på dem...

Fredag igen. Jamen då får jag önska en trevlig helg och god första advent!

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en liten gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com) Det uppskattas så tack på förhand <3


8 kommentarer:

  1. Jag har gjort en omgång lussekatter
    för det är ett måste för mig..blir inte
    mer än så förräns vi närmar oss julen på riktigt. Då brukar det bli lyxiga saffransbullar
    med mandelmassa o nötter, rockyroad,
    några tryfflar..brukar bli nåt nytt varje år!
    Trevlig helg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Saffransbullar med mandelmassa och nötter, det låter gott!!

      Radera
  2. Måsten är nog: papparkakor, risgrynsgröt, lussebullar, julstjärnor (dvs finska plommonjultårtor gå gjorda på plommonmarmelad o smördeg) Sen är det de finska rotsakslådorna o små goda köttbullar, även vegetariska. "Skinkan" brukar vara en kalkonfilerulle. Rödbetssallad, så kallad rosolli men utan sill, vill jag ha!

    SvaraRadera
  3. Jag har baka kanelbullar, fast det har ju egentligen inte med julen att göra. Ska baka lussekatter i veckan som kommer.
    Jag vill gärna ha sill, vilket är lite svårt att få tag i. Janssons är också nödvändigt och ansjovis ska jag köpa nästa vecka. Blandfärs ska jag beställa för köttbullar också.
    Har fått upp tre adventsstakar för imorgon. Bara en lamp som inte fungerar. Jag har också svårt att få tag i extra lampor eftersom det var längesedan jag var i Sverige.
    Jobbigt med förlängningar av lockdown. Hoppas det går bra.
    Trevlig advent.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har ju turen att ha en "svenskaffär" här i Chania. I och för sig kan en del grejer vara ganska dyra men om man har akut behov av till exempel sill så kan man i varje fall hitta det :)

      Radera
  4. Skulle uppskatta recept på julkakorna i ett blogginlägg ☺️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ska se om jag hittar nåt bra recept. Ska kolla med sonen.

      Radera