lördag 31 oktober 2020

Nyheter från Grekland - jordbävning och coronanytt


 

Det har troligtvis inte undgått någon att det var en stor jordbävning mellan Grekland och Turkiet igår. Värst drabbat är Izmir i Turkiet men även Samos drabbades. Två ungdomar avled efter att en husvägg föll över dem. Minst 8 personer är skadade och en 14-åring med allvarliga skador har fraktats till Aten. Jordbävningen som var på 6,7 richter var kännbar ända till Kreta. Jag kände inte av den men flera som jag känner uppgav att de kände att det skakade. Grekland har erbjudit sig att skicka hjälp till det drabbade området i Turkiet där man fortfarande söker efter saknade i byggnader som rasat samman. Som de sa igår på tv så är det inte första gången som sådana här situationer har fört de två länderna närmare varandra. 

OBS - uppdatering finns nedanför de kommande två styckena. Corona-nytt. Det var meningen att Mitsotakis skulle ha haft ett tal angående de nya restriktionerna igår men på grund av jordbävningen sköts det upp. De senaste dagarna har Grekland haft rekord av nya registrerade smittade och det har varit över 1000 smittade dagligen. Igår var det 1690 registrerade fall. Även på Kreta och i Chania har det varit dagliga smittofall och igår var det 7 stycken i Chania och 19 på hela Kreta. Man kan läsa specifikt att igår var det bland annat 2 personer som hade blivit smittade efter att ha besökt en restaurang med levande musik. 

Vad de nya restriktionerna kommer att innebära kommer vi att få veta ikväll men på tv gav de en föraning om vad som troligtvis kommer att gälla. För det första så kommer det inte att finnas några orange eller gula områden utan det kommer att vara rött eller grönt. Alla restauranger och cafeterior kommer att stänga helt. Utegångsförbud nattetid och förbud mot att resa till andra län. Munskydd överallt. Om det här kommer att gälla generellt eller bara de områden som räknas som röda vet vi alltså inte ännu. Jag kommer att uppdatera er när vi får veta de nya besluten. 

UPPDATERAT!! Mitsotakis har talat och från och med tisdag 3 november gäller nya restriktioner. I korthet vad som kommer att gälla är att röda och orange zoner är RÖDA. I dessa områden som är i stort sett hela norra Grekland och Attiki kommer restauranger och cafeer att hålla stängt. Inomhusgym, teater och bio mm kommer att vara stängda. Utegångsförbud nattetid 00.00-05.00.  Munskydd överallt. Tillåtet att resa utanför länet. Frisörer och vanliga butiker håller öppet. Hotell är öppna.

I Gröna (dit gula också räknas nu) områden kommer masktvånget att utökas till att gälla överallt. Utegångsförbud 00.00-05.00. Annars gäller fortsatt tidigare regler som t ex 6 personer vid bord på restaurang osv. Zonindelningen kan förstås ändras om det blir fler fall i gröna och gula områden och de "uppgraderas".


Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com

2 kommentarer:

 1. Det har rapporterats ganska mycket från jordbävningen här i UK. Så hemskt!
  Det verkar som hela Europa går in i olika lockdown och restriktioner. Här i Wales har vi redan varit i lockdown i 9 dagar och har lika många kvar av lockdown. Nästa vecka går även England in i viss lockdown.
  Tack för uppdateringen från Grekland, intressant, men hemskt.
  Sköt om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och sköt om dig du också! Måtte allt elände få ett slut snart. För mig är en lockdown helt ok just nu. Jag har så mycket att göra hemma ändå. Men, vi får ju röra oss som vi vill än så länge (utom nattetid då)

   Radera