onsdag 29 juli 2020

Obligatoriskt med munskydd från och med idagFrån och med idag gäller obligatoriskt munskydd på fler ställen än tidigare. Du kan få böter på 150 euro om du inte använder munskydd på platser där det är obligatoriskt.
Kontor-banker och liknande obligatoriskt för både besökare och personal
I kyrkorna rekommenderas det men det är inte obligatoriskt
I restauranger obligatoriskt för personalen och rekommenderas för gästerna
I alla butiker är det nu obligatoriskt (tidigare var det bara i vissa)
Hissar obligatoriskt
Trappor (alltså typ i hyreshus) rekommenderas
Utomhus bland folk - endast rekommendation
Sjukhus, läkarmottagning osv - obligatoriskt
Frisörer, spa och liknande - obligatoriskt
4 kommentarer:

 1. Hej Anita
  Blir det inte lite svårt med munskydd på om man ska äta ?.
  Skall munskyddet på mellan varje tugga ?.
  Jag är väldigt tveksam till munskydd, det gör att de som känner sig sjuka går ut ändå, bättre att hålla avstånd och hålla sig hemma om man är sjuk.
  På flera sjukhus runt om i världen blir personal sjuka, fastän de både bär munskydd visir plastöverdrag mm mm, men de blir sjuka ändå, jag tror att munskydd gör att du tror att du är säkrare och därför inte håller avstånd mm, det är också vad många experter tror, tyvärr är det ännu ingen som vet.
  Jag hoppas att du och din familj och dina vänner får vara friska, och att säsongen tillslut blir okej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skulle det vara obligatoriskt med munskydd för kunderna på restauranger skulle vi inte få sälja mycket :) Nu är det en rekommendation bara och jag antar att de då menar typ när du kommer dit, går på toaletten osv. (jag pratade med folk från om det var Tyskland eller Schweiz, kommer inte ihåg, och där var det så att så snart du lämnar bordet gäller munskydd.) Jag själv tror att munskydden blir som en påminnelse om viruset och de informerar förstås här också om att avstånd är det viktigaste och att kombinationen munskydd och avstånd är vad som gäller. Tyvärr verkar säsongen fortsätta i samma skala som tidigare.. Kanske september blir bättre. Efter vad jag hört från hotellägare är bokningarna för augusti "katastrofala". Ha en bra dag!

   Radera
 2. Hej Anita
  Finns det masker att köpa på många ställen?, och till vettiga priser?, annars är det inte så snällt med böter på 150 Euro med tanke på att många har mindre pengar att röra sig med nu, sen kan det inte vara kul att som restaurang personal/ägare ha ett munskydd på hela dagarna i värmen, jag tycker verkligen synd om alla som drabbas av detta !.
  Såg på Apollo resors hemsida och Airtours och Tui och Ving att de tagit bort flera hotell för i år, de går bara beställa till nästa år, bland annat Golden Sand som du rekommenderat, och även det som ligger bredvid Anais, och även flera i andra områden, ägarna kanske klarar av att hålla stängt, men hur är det för personalen?, går staten in med några bidrag?, hur fungerar det i Grekland?.
  Det lustiga med resebolagen är att det är betydligt dyrare att boka nu än det var i januari/februari, vill de inte sälja några resor i augusti/september, ser nu att det faktiskt sjunkit lite idag !.
  Men Ving har inget att boka till Chania hela augusti, bara till Heraklion, är Chania redan fullbokat, eller har de ställt in resorna?, vi hoppas att det är fullbokat !.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Munskydd finns att köpa "överallt" nu. I början av pandemin var det bara apoteken som hade och de sålde slut på dem direkt. Nu hittar du på Lidl och andra supermarket också. De är inte speciellt dyra, varken engångs- eller de som kan tvättas. De flesta researrangörer har dragit ner på kapaciteten och så antagligen är det därför de säljer dyrt de resor som de har. Hotellanställda får en typ av socialbidrag per månad och i andra branscher får de förlängd a-kassa. Hur det blir i vinter är det ingen som vet...

   Radera