tisdag 28 juli 2020

"Hemliga Elafonissi!När jag la ut en bild på instagram från detta ställe var det någon som frågade om det var "hemliga Elafonissi" Den som kommenterade visste troligtvis mycket väl vad det var för strand. Idag har jag varit lite i valet och kvalet om jag ska verkligen ska skriva om platsen. Jag vill inte att den ska bli som Elafonissi.
Alla som tycker att det är för mycket folk i Elafonissi och anser att det är överexploaterat kommer troligtvis att vallfärda hit med resultat att det blir samma sak här. Jag har hört talas om stranden förut men aldrig haft möjlighet att åka hit. Nu tog vi beslutet att upptäcka stället.

Det ligger alltså nära Elafonissi. Det är inte skyltat och det är en par kilometer grusväg. När man har hittat fram till parkeringen letar man reda på någon av stigarna som leder dit ner. För en otränad person som mig samt att jag har lite ont i rygg och höft så var det en liten pärs att ta sig ner. (men inte lika stor pärs som att ta sig upp igen.)

Vi åkte ganska tidigt för att slippa den värsta hettan men solen gassade ändå och luften stod stilla. Vi hade en hel del packning för vår plan var att stanna precis hela dagen och här finns varken kantinor eller solstolar. När vi närmade oss stranden lämnade vi vår packning för att utforska stranden och hitta vår plats för dagen. Eftersom här finns träd som ger skugga letade vi reda på ett lämpligt träd på lagom avstånd från stranden. Utspridda på olika ställen under träd fanns folk som slagit läger, antingen för dagen eller med tält för övernattning. Trots att det var en hel del bilar på parkeringen kändes det aldrig som att det var mycket folk här. (tidig eftermiddag dök det dock upp mer folk som troligtvis hade varit i Elafonissi tidigare och nu besökte den här stranden innan hemfärd) Det var mest greker här men även några turister hade letat sig hit.

Det växer två olika typer av träd här. Dels en fenicisk en som är en typ av cypress samt juniperus oxycedrus som också är en typ av cypress. Det är även den som har gett stranden dess namn. Kedrodasos. (dasos - skog)
Det var verkligen ljuvligt att bada här och jag har nog aldrig sett klarare vatten. Det är sandstrand men också partier med grus. Botten är sand men på vissa ställen även som klippblock.  Om det var värt att åka hit? Ja, jag njöt då i fulla drag i varje fall. Jag låg mest i vattnet eller under parasollen för det var riktigt hett igår så att ligga och pressa i solen kändes inte så lockande.

Jag har ju inte flera tusen läsare så jag tror inte mitt lilla blogginlägg gör att stranden blir överfolkad men vi kan väl hoppas att den får vara lite "småhemlig". Elafonissi är ju ändock den strand som är mest omskriven och de flesta kanske vill ha lite "bekvämlighet" i form av solstolar och serveringar. Och, en  påminnelse - det finns soptunnor uppe vid parkeringen så lämna inget skräp på stranden!!

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com2 kommentarer:

  1. Insåg att jag på vandring mellan Paleochora och Elafonissi korsat denna ljuvliga strand men var då för trött för att registrera det. Ska vid nästa Greklandsresa reparera detta misstag. Tack Anita för alla härliga texter och bilder från okända stränder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt med vandring! Hoppas jag någon gång får tid och möjlighet att vandra runt på Kreta jag också!

      Radera