torsdag 16 juli 2020

Det blev en liten paus



Helt plötsligt bara kände jag för att ta några dagars paus från bloggen. Det var inget planerat men jag kände helt enkelt inte för att skriva något.

En morgon åkte vi och fikade hos en grekisk väninna. Hon målar också stenar så för mig var det extra kul att se vad hon gör och få lite inspiration. Vi blev bjudna på "mizitropita". Den liknade det som kallas "sfakiani pita". Det är som en typ av pannkaka som är fylld med mizithra (den vita mjukosten som används ofta här på Kreta. I dakos och kretensisk sallad till exempel används den) Vi fick också smaka på hennes inlagda frukter. Det är en gammal grekisk tradition att bjuda på frukter inlagda i sockerlag. Jag tycker ofta att det smakar bara socker men dessa som hon hade gjort smakade verkligen frukt också. Det var små päron med en mandel i samt aprikoser.

Det här sätta att lägga in olika frukter gör ju också att man kan ta tillvara på dem när det är "överflöd". Man kan använda till exempel vindruvor, omogna små tomater, apelsinskal, pomerans och bergamott. På grekiska kallas de "sötsaker på sked" (glyko koutaliou)  Man serveras alltså bara lite grann, en sked, och tillsammans med ett glas vatten. De är mycket söta.


Vi har justerat våra öppettider i restaurangen lite grann. Nu har vi öppet även tisdag och onsdag kväll från 18.00. Måndagarna fortsätter vi att ha stängt tills vidare så vi får möjlighet att ta igen oss lite. Från torsdag till söndag har vi öppet från 12.00. Att vi har stängt en dag i veckan behövs eftersom vi inte har någon personal så i år blir det lite som första året vi hade öppnat restaurangen. Det tar lite tid innan vi kommer hem på kvällen efter att vi har diskat och städat färdigt. Första året var vi dock en till person eftersom dottern var här då. Dessutom är det ju lite extra psykiskt jobbigt i år, åtminstone tycker jag det. Jag har hela tiden i huvudet att jag måste skydda mig eftersom jag träffar olika människor varje dag. Det är inte det allra lättaste att hålla avstånd heller då man serverar, plockar av borden och tar betalt. Jag gör så gott jag kan i varje fall.

Moussaka har vi inte satt in i menyn ännu eftersom det fortfarande är ganska lugnt. Vi har det dock ganska ofta ändå som en extrarätt. Eftersom vi inte gör så många portioner så gör vi dem i portionsformar. Jag vill dock tala om att det traditionella sättet att göra moussaka är i större form då man skär i bitar. Det är så man gör i hemmen. Jag vet att många turister tycker bättre om i portionsformar men det är alltså inte det tradtionella. Så, hos oss kan det hända att ni ibland får i bit och ibland i form. Men, det är exakt samma moussaka.



Jag har inte så mycket tid över till att måla stenar nu men den ni ser på bilden är den senaste jag har gjort.

Jag hoppas ni får en bra dag!

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar