söndag 12 juli 2020

Bästa stränderna på västra Kreta del 2
Min senast besökta strand är Illingas som ligger omkring 70 kilometer söder om Chania och 2 kilometer väster om Chora Sfakion. Det här är en strand som inte passar alla... Den är liten, det är bara sten, det blir djupt snabbt och det ser ut som om den har grävts fram genom ett stort stenrös för att man ska ta sig dit ner. För mig blev det dock en favorit. Vattnet är klart, turkost och man hittar en massa vackra stenar. Jag njöt i fulla drag när vi var där. Trots att det är en liten strand finns här solstolar, en liten bar i berget och en kille som hyr ut kanoter.Sougia är också en av mina favoriter. Den påminner förstås lite om tidigare nämnda Illingas fast i mycket större format. Det här är också en strand med stenar även om man kan hitta partier med sand för att ligga lite bekvämare. Det blir djupt snabbt, vattnet är klart och kallare än på norra sidan av ön. Orten Sougia är inte stor men det finns butiker, restauranger och rumsuthyrning. Sougia ligger omkring 60 kilometer från Chania.
Marathi hittar ni 20 kilometer från Chania stad, ute på Akrotirihalvön (där flygplatsen ligger). Här är sanden som sammet, det är härligt att bada och havet ligger för det mesta spegelblankt utan vågor. Hit ska man undvika att åka på en söndag eftersom det är ett mycket populärt utflyktsmål för grekerna själva. Det finns några tavernor här och solstolar till uthyrning. En bit innan man kommer fram hit kan man ta av mot Loutraki som är mindre men minst lika fin. Här kan det dock bli trångt på stranden.
Elafonissi är verkligen en paradisstrand. Turkost vatten, rosafärgad sand och ute på ön finns det partier där stranden är fylld av små minisnäckor. I sydväst, omkring 75 kilometer från Chania hittar ni stranden som ibland kallas Kretas Maldiverna. Tyvärr har den fått så mycket uppmärksamhet att "alla" hittar hit med resultat att det oftast är så fullt med folk här att man inte kan njuta av paradiset. Jag hade ju turen att kunna åka hit i år då det inte var en endaste turist här. Åk hit under lågsäsongen när det är mindre folk. Jag vet att många tycker att stället är alltför överskattat och inte tycker om det men prova att åka hit vintertid eller under lågsäsong så lovar jag att ni kommer att tycka att det är ett paradis. Eller, hyr ett rum och njut av tystnaden när turistbussarna har åkt för dagen och gå ner hit tidigt på morgon innan horderna av turister anländer. Nere på stranden finns solstolar och en par kantinor men på ön som är ett naturreservat finns ingenting. En par kilometer ovanför stranden finns rumsuthyrningar, hotell och restauranger. Missa inte heller att besöka klostret Chrissoskalitissa som ligger några kilometer innan Elafonissi.


Fortsättning följer :) Ha en bra söndag!!


Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar