lördag 11 juli 2020

Bästa stränderna på västra Kreta - Del ettNu känns det som om jag är lite bortskämd med vackra, härliga och mysiga stränder. När jag börjar bli lite osäker från vilken strand fotona är tagna, ja då är det bara att konstatera att vi har många enormt många och fina stränder här på västra Kreta. Jag får utmana någon annan att utforska östra Kretas stränder för i år kommer jag inte att kunna göra det. På fotot ovan ser ni Falassarna som absolut måste räknas till en av de bästa. Det är vackert, kristallklart vatten, svagt rosafärgad sand på vissa ställen och stranden är lång. Dessutom är det lätt att ta sig hit om man bor i någon av turistorterna på västra Kreta. Ligger ungefär 50 kilometer väster om Chania stad. Grekerna själva älskar den här stranden så undvik gärna att åka hit på en söndag. Det finns solstolar att hyra och det ligger ett flertal tavernor och små hotell i området.


Agii Apostoli eller Iguana som den oftast kallas är den strand jag har besökt mest i år. Den ligger bara fyra kilometer väster om Chania. Hittills har det varit ganska folktomt här men under turistsäsongen kan det förstås bli lite trångt om platserna här. Vanligtvis är det solstolar här också. Till vänster om denna strand ligger en längre strand som sträcker sig mot Glaros och Kalamaki. Öster om Iguana finns även en strand som ligger nedanför en fotbollsplan. Förr i tiden var det den minst populära eftersom det är lite stenigt i vattnet och blir snabbt djupt. I år har den dock blivit lite av en "innestrand". (vilket Iguana var förut) Efter den ligger sedan Chrissi Akti som jag också gärna är på. De här nämnda stränderna är ju de som ligger i mitt område. Fördelen med de här är att det kan vara ganska lugnt även om det blåser upp och går höga vågor ute i Kato Stalos, Agia Marina och Platanias.


Kato Stalos ligger åtta kilometer väster om Chania och här börjar den långa stranden som sedan sträcker sig mot Agia Marina och Platanias. Även om det här inte är min favorit så vet jag att många älskar de här stränderna och det kan man ju förstå. Flera kilometer strand. De här orterna erbjuder ju också ett större urval av butiker, vattensporter och strandbarer än vad "mina" stränder gör. Hotellen ligger också på rad här så det är bara att välja vilken typ och standard av hotell man vill ha.


Omkring 16 kilometer öster om Chania ligger Kiani Akti. Själva stranden är inte så speciell enligt mig men det är härligt ändå att bada här. Vattendraget från bergen gör att havet intill är kallt och vill man ta ett sötvattensbad för att skölja bort saltet gör man det i det iskalla vattendraget. Går man bort från vattendraget är havet varmare. Jag vet inte hur välbesökt den här stranden är. När vi var där var det ganska lugnt. Det ligger en par tavernor i området och det finns solstolar att hyra. Man kan också åka till byn Kalyves där det finns butiker och restauranger. Även stranden där är fin och för bad kan man också fortsätta till Almyrida som ligger cirka 7 kilometer öster om Kiani Akti.

Imorgon fortsätter jag min "sammanfattning" av de stränder jag har besökt!

Ha en riktigt bra helg!!


Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com

1 kommentar: