måndag 22 juni 2020

Resa till Kreta - vad gäller?


Emellanåt får jag privata frågor angående hur det är att resa till Kreta just nu. Det här diskuteras ju väldigt mycket i olika Kreta-grupper på facebook också. Det allra bästa för att få korrekt information är förstås att gå in på till exempel svenska ambassadens sida eller National Public Health Organization (grekiska folkhälsan) som uppdaterar vad som gäller i landet. Det är mycket bättre att läsa den information som de har istället för att fråga mig eller ställa frågor i olika forum om man vill ha korrekt och uppdaterad information. Jag kommer ändå att skriva några rader om det men tänk på att jag lägger in mina privata tankar också så korrekt fakta hittar ni alltså på myndigheternas sidor. Ni som är aktiva på olika Kretaforum får ju en hel del information men kanske finns det de som bokar och tror att allt är som vanligt här. Det är det inte.

Kan vi åka till Kreta nu? Ja, från och med 1 juli är det "fritt fram". De kommer endast att ta stickprover. Visar man sig vara positiv gäller självklart karantänsregler. Tänk på att böterna för att bryta karantän är 5000 euro. Vad vi bör vara beredda på, tror jag, är att regler kan ändras väldigt snabbt. Om vi ser ett scenario framför oss att de tar stickprover på, låt säga, 30 personer på ett flyg från Sverige och hälften av dessa visar sig vara smittbärare, ja då är jag säker på att reglerna kommer att justeras. Och snabbt. För Grekland har visat sig kunna agera snabbt när det gäller att besluta för lockdown. Det kan hända igen. (en del orter på fastlandet har restriktioner som under lockdown)

Hur kommer semestern på Kreta att bli?
Många butiker och restauranger kommer att öppna upp när det väl kommer turister eftersom alla har behov av en inkomst. Vissa kanske ändå kommer att hålla stängt av olika orsaker. Det kan vara att det inte är tillräckligt mycket turister och det blir för dyrt att anställa personal och att köpa in varor. Ja, det blir helt enkelt för dyrt att öppna upp.

Att använda munskydd för er som turister gäller just nu på flyget, i taxibilar och i bussar. För de som jobbar gäller det även i restauranger och butiker. Att börja diskutera om munskydden verkligen skyddar eller används rätt behöver ni inte göra. Det är lag på att använda dem och att håna eller rätta greken som bara följer lagen behöver ni inte göra. Om ni vet att de inte skyddar så håller ni bara avståndet istället. Just det här med avståndet bör också respekteras. Många vill gärna krama om eller kindpussa vänner och bekanta på hotell och restauranger. Av respekt bör ni inte göra det. Grekernas gästvänlighet gör att de kommer att vara glada över att se er och kommer ni att krama om dem så säger de inte nej. Men, tänk på att igår kanske det var 50 till som kramade om honom. Och, att du kommer från ett land som har mycket större smittspridning än här. Totalt har vi haft 19 smittade på Kreta och i Chania tror jag det är totalt 4 stycken. Låt det stanna där.

Hotell, biluthyrare och researrangörer går på obligatoriska seminarier för Covid19. (för fristående restauranger har de inte börjat ännu vad jag vet) Det är många strikta regler som gäller. Om ni åker flera tillsammans så ska ni tänka på att det gäller vissa antal passagerare både i hyrbilar och i taxi. På restauranger får ni inte sitta fler än sex personer vid ett bord. På hotellen kan ni inte längre begära daglig städning. Det ska vara så lite kontakt som möjligt mellan hotellpersonalen och gästerna. Lakan och handdukar kommer att lämnas utanför rummen och ni får byta själva. Bli heller inte förvånade ifall ni bor i lägenhet och köksutrustningen har begränsats.

I butiker får de ta in visst antal kunder. Just nu är det inga problem alls i supermarketen men under karantänen då alla "hamstrade" kunde det bli köer utanför.. Om vi får mycket turister så kan det hända igen förstås att det blir köer utanför. 2 meters avstånd gäller i köer. Mindre butiker, beroende på kvadratmeter, har max antal kunder på omkring 4-5 stycken samtidigt i butiken. I lilla kiosken i vårt område får man gå in en i taget.

Just nu så finns det inte solstolar på alla stränder. Den troliga anledningen är att de ännu inte är överens om den exakta hyran pga läget. Ni bör därför vara beredda på att strandfaciliteterna inte är som de brukar vara i högsäsongen.

Alla hotell ska ha en läkare som de samarbetar med. Om ni uppvisar symptom kommer ni troligtvis att bli testade och visar det sig positivt blir det karantän. Lite oklart ännu om det kommer att vara ett "karantänhotell" eller på ert rum. Vad jag har hört så ska det finnas ett speciellt "karantänhotell" i varje område. Det här ska skötas diskret men som ni säkert vet så är media här ganska snabba. Jag antar att många av er läste om svensken på telekommunikationsföretaget som visade sig vara smittad. Det skrevs mycket om honom så räkna med att media kommer att snoka reda på vem du är om du blir positivt testad.

Ska du resa? Jamen gör det och spendera mycket pengar för det behöver alla här nu. Men, respektera lokalbefolkningen och vid minsta lilla symptom gör det du bör göra och riskera inte att sprida smittan här. Jag vet verkligen inte sjukhusets kapacitet här om det skulle behövas. Du själv bör förstås kolla upp med ditt försäkringsbolag vad som gäller.
På UDs sida kan man läsa dessa rader som tydligen gäller trots att reseavrådan har hävts.
"För den som väljer att resa är det viktigt att påpeka att varken UD eller svenska utlandsmyndigheter kommer att kunna bistå med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem som en konsekvens av rådande situation"
Så innan du bestämmer dig för att resa bör du ta reda på vad som gäller för just dig om du är smittad eller blir smittad eller sjuk här. Jag antar att du inte kan resa hem med ditt vanliga flyg om du skulle bli smittad. Då blir du nog kvar här i karantän. Att ignorera symptom för att kunna resa eller slippa karantän antar jag att du är smart nog att inte göra.

Kali evdomada önskar jag er då efter dessa "hårda ord".  Ps. fördelen med att komma nu är att du nog för första gången kan uppleva halvtomma stränder trots att vi är mitt i högsommaren.

Sedan är det förstås viktigt att säga att var och en tar sitt eget beslut om det gäller att resa eller inte.

Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar