fredag 22 maj 2020

Vad äter egentligen grekerna på restaurang?


Vår plan är ju att vi ska öppna torsdag nästa vecka. Vi jobbar fortfarande på menyn. Vi satt tillsammans och bestämde på ett ungefär hur den ska se ut. Sonen lovade att skriva ut den för han är den enda som är kunnig både på det grekiska språket och på wordprogrammet. Det papper som maken lämnade över till sonen såg dock helt annorlunda ut än det som vi skrivit tillsammans. Han hade lagt till en hel del som vi inte alls hade kommit överens om.

-Vi måste ju ha en liten meny för vi vet inte hur mycket vi kommer att ha att göra, sa jag. Makens svar var att grekerna vill läsa en stor meny och ha mycket att välja på. Här gick våra åsikter isär. Eftersom det är jag som tar betällningarna vet jag att våra greker inte ens läser menyn! - Ti exete? - vad har ni? frågar de. Eller så säger de helt enkelt vad de vill ha utan att läsa menyn eller fråga mig.

De standardgreker som vi har beställer in fläskkotlett, mix grill, lammkotletter (per kilo, inte portion) kycklingfilet, bifteki, grekisk sallad, tzatziki och lantkorvar. Och extra friterad potatis. Till det dricker de husets vita. Vi har också de som gärna äter fisk och då är det friterad småfisk (marides eller gavros), grillade sardiner och då kan det hända att de dricker ouzo till det. Ibland kan det vara sällskap som även beställer in flera smårätter och då kan det vara saganaki, zucchinibollar och feta ost. Ibland har vi greker som känner att de vill ta ut svängarna och vill äta något "annorlunda" och då slår de till och beställer de in en "orexi sallad" istället för den tradtionella grekiska eller kretensiska salladen. Ni som säger att greker inte vill ha sås kan jag tala om att vi flera gånger har de som ber om att få champinjonsås till kotletten... De som köper hämtmat väljer gärna lagad mat (det beställer de vanligtvis inte när de sitter kvar på restauranger) som moussaka eller souzoukakia.

Giovetsi, kleftiko, souvlaki och de vegetariska rätter som vi har haft såsom xaloumiburger, vegetarisk souvlaki eller vegetarisk moussaka som vi har haft har jag aldrig sett en grek beställa in hos oss. Vill de äta vegetariskt håller de sig till smårätter, xorta eller om vi har typ briam eller liknande. Spagetti är det ytterst sällan de beställer in även om det har hänt. (det är inte det att de inte äter det men det lagar de till hemma :))

Usch, vad svårt det är... Vi har ju inte de restaurangbesökarna som beställer in dyrare rätter eller finare viner så det kan vi glömma bort. Vi har "medelsvenssongreken". Inte heller har vi den yngre generationen utan hittills har vi alltså haft de som äter den vanliga traditionella tavernamaten.

Ni som bor här och kanske kommer att besöka oss i år. Har ni några önskemål om vad vi ska ha på menyn?


Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com8 kommentarer:

 1. Hej!
  Ja, det har vi alltid undrat!
  Det var verkligen extra intressant att läsa Din inlägg idag!
  Jag är alltid nyfiken på mat i det landet man besöker.
  Nu bor jag ju inte där (tyvärr) men har nog en tanke om menyn.
  Ni ska laga den maten Ni är bäst på. Inte för många rätter att välja på.
  Överraska istället då och då att kocken har lagat speciellt just för den dagen!
  Vi själva har aldrig "gillat" restaurang med meny som är flera meter lång, usch och nej, inte ens hemma!
  Jag är jätte glad att få följa Din blogg.
  Ha en trevlig helg , igen!
  Tjillevippen
  Ps. Hoppas Ni kommer överens utan större dispyter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis vad jag tycker!! (alltså angående menyn)

   Radera
 2. Hej Anita
  Jag har en fråga, vi har kollat på några hotell i ditt område !.
  Okeanis, Stellina Village, Anais Suites, Kalliston, Domes Zeen, Domes Noruz, Sirius Village, Golden Sand, Forum, Suneo Althea Village, Airis Boutique !?..
  Är det någon av dessa du kan rekommendera ?.
  Vi är mest ute efter ett ställe med trevlig personal, med bra restauranger i närheten, och stränder såklart !.
  Tack på förhand...
  Mvh
  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var många ställen du tittat på! Domes Noruz om du vill ha internationell lyx men det låter inte på dig som om du är ute efter det. Kalliston lyx men vad jag har förstått trevligare än Domes. Jag har haft många gäster därifrån och de verkar riktigt nöjda. Sirius-går bort helt enligt mig. All-inclusive som inte håller måttet. Anais - supertrevligt! Golden Sand- helt ok och nära till Chrissi Akti stranden. Forum-nära till samma strand. Suneo Althea är ju också all-inclusive och det är en bit att gå till stranden. Airis- vet inte men det låter som om de som bott där är nöjda och det är ganska nära till Agii Apostoli stranden. Okeanis-riktigt fint och trevligt och nära till Agii Apostoli. Jag själv skulle nog välja Anais eller Okeanis.

   Radera
 3. Oj vad gott allt låter! Nu blir jag hungrig :) Själv gillar jag "lagom" långa menyer. Om de är för långa blir det jobbigt tycker jag. Det räcker med några rätter att välja på för mig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bättre få och vällagade än massor för att "tillfredsställa" allas önskningar. Tycker jag.

   Radera
 4. Tack Anita
  Det blir nog Anais eller Okeanis, vi har kollat på två stora lägenheter på Anais, den ena i etage, bägge nyrenoverade, sen har vi kollat på två stora lägenheter på Okeanis med egen liten pool på taket, alla fyra verkar bra, nu ska vi bara komma överens.
  Tack igen !.
  Nu får vi hoppas att Grekland snart släpper in svenskar, och att Sverige släpper ut oss alla som vill på semester.
  Mvh
  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra val! Hoppas ni kommer att trivas. Från Okeanis har vi vår restaurang på gångavstånd. Och även från Anais om ni tycker om att promenera en par kilometer. (Anais restaurangen har god mat)

   Radera