tisdag 26 maj 2020

Uppdateringar Chania, Grekland och min lilla värld



För en par dagar sedan kunde vi läsa i lokaltidningen att det andra fallet av Coronaviruset dykt upp i Kissamos utanför Chania. Det var en äldre man som insjuknat. Det är klart man frågar sig var han blev smittad då till och med länsgränserna varit stängda länge. Tidningen skrev att han hade vårdats på Heraklions sjukhus för omkring 10 dagar sedan. Smittspridning pågår både där och i Kissamos nu. Ups. Precis nu gick jag in och läste i Chaniotika Nea för att se om det stod något nytt. Och det andra testet på den äldre mannen var negativt och hans närstående har också testats negativt.. Även personal på Chanias sjukhus som varit i kontakt med mannen för 15 dagar sedan när han vårdats för hjärtproblem där var negativa samt personalen i Heraklion där han vårdats för 10 dagar sedan. Jaha, då var det typ falskt alarm då det positiva testet? Ett tredje prov kommer att tas.

Totalt i Grekland har 2882 personer testats positivt
1336 är aktiva fall
172 har avlidit
155037 tester har gjorts
18 personer vårdas på IVA

Uppdatering - ännu ett fall registrerades i chania på måndag kväll.

Igår fick ju restauranger och cafeer öppna. Tydligen var det inte alls den anstormning som hade väntats efter så lång tid "instängda". Det är klart, det var ju måndag, vilket inte alls är en dag då grekerna brukar gå ut och äta. Jag själv var inte runt och "kollade" läget men vänner som varit ner till Chania sa att det var riktigt lugnt.

Vi var i restaurangen och fixade hela dagen. Nu när jag väl kommit igång känns det lite roligare. Vi hoppas vi får åtminstone en del att göra så det fortsätter att vara kul. Vi kommer att börja med att ha öppet endast torsdag, fredag, lördag och söndag. Risken finns att de övriga dagarna är så pass lugna att det inte lönar sig att ha öppet. Det blir ju också psykiskt påfrestande att vara där hela dagarna om det inte är något att göra. Vi börjar så och sedan får vi se. En del leverantörer kom förbi och vanligtvis får vi göra första beställningen på kredit men i år var de lite "gnälliga" angående det och det förstår man ju för även de har ju drabbats ekonomiskt. Men, eftersom vi har varit så "ordentliga" tidigare år så lyckades vi får kredit hos de flesta. En par är kvar att bearbeta idag. Idag kommer även typ "anticimex" för att göra det som måste göras varje år och i år har de även en extra tjänst då de desinfincerar platsen mot virus...

På hemvägen stannade vi till vid "pagoto" som är ett glasscafe nära oss. Han är också bagare så det är från honom vi beställer bröd. På glasscafeet har han omkring fem bord och det såg fullsatt ut men det var ett sällskap plus hans familj så det var inte alls så fullt som det såg ut från vägen. Han kommer att köra själv i år också utan personal även om det blir svårt för som bagare är han ju uppe tidigt på morgonen (natten), sedan kör han ut bröd, öppnar glasscafeet och håller det öppet till sen kväll!

Ha en bra dag!



Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar