tisdag 19 maj 2020

Kiani Akti och Kalyves


Omkring 16 km öster om Chania ligger stranden Kiani Akti. Det är egentligen inget speciellt med den. Den hör inte till de finaste stränderna på Kreta. Ändå är det riktigt härligt att bada här. Ett vattendrag från bergen rinner ut här och där havsvattnet möter vattendraget skapas konstant vågor. Man kan först bada i det något varmare havet för att sedan ta ett dopp i det iskalla sötvattnet. Om man simmar i havet men nära vattendraget kan man känna att det varma möter det kalla och ännu inte har blandats.

Igår var det ganska folktomt här. Vanligtvis finns här en par restauranger och en enkel snackbar, inget mer. Det ligger ett fint hotell (Kiani beach) och en par rumsuthyrningar här om man föredrar att bo i ett lugnt område med nära till havet.

Om jag ville ha en lugn semester skulle jag gott kunna tänka mig att bo här för sedan har man närheten till Kalyves där det finns mer att tillgå av butiker och restauranger. (men jag tycker fortfarande att "mitt" område är bäst och rekommenderar förstås det i första hand)



Efter några timmar på stranden åkte vi till Kalyves som ligger cirka 4 kilometer från Kiani Akti. Det här är en liten trevlig ort där det finns det mesta man kan önska för semestern sig trots att det är ganska litet. Stranden är fin och det finns en liten småbåtshamn. Även här rinner det ett vattendrag genom byn vilket skapar en idyllisk grönska.





Igår kväll hade vi ett familjeråd och troligtvis öppnar vi restaurangen på torsdag nästa vecka. Vi ska ta reda på de exakta reglerna för vad som gäller för att inte riskera några böter på uppåt 5000 euro men också för att skapa säkerhet både för oss själva och våra gäster. Igår hävdes ju regeln för att vi inte får lämna vårt eget län så nu är det fritt fram för besökare från fastlandet.

Myggen har börjat komma så både igår natt och i natt har jag sovit dåligt och legat och kliat mig konstant. Det blir till att skaffa sådana myggtabletter som man sätter i eluttaget. De hjälper oftast riktigt bra.


Du som uppskattar min blogg och vill fortsätta läsa den får gärna donera en gåva via swish
0763289895 (om ni inte har swish går det bra att använda paypal till adressen agrimanaki@hotmail.com

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Tack för en trevlig utflykt Du berättat med fina bilder och innehållsrik text!
    Det är ju därför man älskar Kreta, en ö med många "öar"! Vi saknar dit!
    Myggor kan man vara utan. absolut bästa att äta allergi piller, annars kliar man sig sönder och samman.
    Hoppas verkligen att Ni kan öppna restaurangen...önskar lycka till!
    Tjillevippen Maki

    SvaraRadera
  2. Hej Anita
    Kreta är en ö man aldrig kan få för mycket av, man vill bara ha mer och mer !.
    Har bott på Kiani Beach två gånger och på Kalyves Beach en gång, båda mycket trevliga hotell, Kiani Beach har blivit väldigt stort när de byggde ut, mycket fina rum/lägenheter, fin inom och utomhuspool mm...
    Men jag håller med dig Anita, inget går upp mot ditt område !.
    Bra och mycket fina hotell/lägenheter, Mycket bra Restauranger, Bra och stora butiker Synka Lidl Jumbo, AB, och god glass mm på Moderno, och givetvis de bästa stränderna med bra strand tavernor mm mm.
    Har även bott i Rethymnon, Irapetra, Elounda, Agios Nikolaos, Makrigalos, Sitia, Gerani, Platanias, Agia Marina, Kato Stalos, Paleochora och några ställen till på Kreta, men jag tycker bäst om Chania och ditt område Agii Apostoli/Chrissi Akti.
    Jag hoppas att turismen kommer igång snart, då jag håller på att klättra på väggarna här hemma i Sverige, då jag verkligen saknar alla mina vänner och trevliga/gästvänliga människor jag mött/träffat på Kreta.
    Jag tycker att du skriver så bra och lättläst Anita, själv skriver jag inte så bra, önskar dig och din familj lycka till med restaurangen och trädgården mm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, du har provat på flera ställen på Kreta! Fler än mig :)

      Radera