lördag 4 april 2020

Den grekiska påskenProcession i vårt område

I år blir påsken förstås lite annorlunda med utegångsförbudet som råder. Regeringen har bestämt att det är förbjudet att grilla lammet på det traditionella sättet. Om du bor i hus med trädgård får du göra det men att det grillas ute på gatan lite här och där eller på allmänna platser är förbjudet. Även om du bor i hus och väljer att grilla är det bara familjemedlemmarna som får vara med. Det som brukar vara vanligt att folk åker ut till byarna och firar tillsammans med släkt och vänner går inte i år. Du får helt enkelt inte åka ut till byarna. Påskgudstjänsten som brukar hållas på påskafton kommer i år att skjutas upp till 26 maj. (påskafton är annars i år 19 april)

Vi brukar ändå inte helgrilla lamm eftersom vi brukar jobba. Eller ska vi kanske passa på att göra det eftersom vi kommer att vara hemma? Nej, för vi kommer ändå inte att äta upp ett helt lamm...


Under påsktiden brukar det också dyka upp grekiska turister från fastlandet men eftersom det är bara bofasta som får åka ut till öarna så får de snällt stanna hemma i år. Vi har det egentligen ganska bra här på Kreta. Att bo mitt i storstaden Aten just nu kan inte kännas speciellt bra. Vad jag däremot inte kan förstå är att vi inte får simma i havet. Kod nummer 6 som är fysisk aktivitet borde ju gälla. Vi har ju mycket stränder och det går lätt att hitta ett ställe där det inte är så mycket folk. Just nu spelar det ingen roll för det är fortfarande kyligt och jag kan tänka mig iskallt i havet. Men, det var faktiskt en kvinna som badade nere i Agia Apostoli som fick 150 euro i böter. Det tycker jag är lite väl hårt för om restriktionerna här blir långvariga är det ju fortfarande viktigt att få frisk luft och att motionera. Det är ju många äldre som håller sig i form genom att bada hela vintern. Risken är ju nu att vi alla kommer att sitta inne, laga mat och baka och äta alldeles för mycket.


Idag blir det ingen fortsättning på Håkans berättelse men jag hoppas ni ser fram emot nästa avsnitt lika mycket som jag gör.

Igår när beskedet kom att UD avråder från alla resor ända fram till 15 juni blev jag lite deppig. I och för sig hade jag nog räknat med det men nu blev det liksom bekräftat så nu kan man inte ens hoppas. Det viktigaste är ju att vi alla håller oss friska men för oss och många andra i Grekland har det ju att göra med vår försörjning.

Lördag, jag får önska er en bra helg! Jag hoppas på lite sol så jag blir lite gladare...

2 kommentarer:

  1. Förstår att du blev deppig av det (det blev jag också) Så länge man har hoppet kvar liksom... Er påskhelg är inte samtidigt som vår?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, i år infaller den ortodoxa påsken veckan efter er. Men, det blir ju förstås inte mycket till firande i år.

      Radera