tisdag 7 april 2020

Böcker som handlar om eller utspelar sig i Grekland

En väninna efterlyste böcker som handlar om eller utspelar sig i Grekland. Hon fick massor av tips på facebook och jag tänkte jag skulle göra en liten sammanställning av tipsen hon fick. Jag har läst en bråkdel av dem så det blir inga egna recensioner utan bara en lista på böcker. Eventuellt återger jag tipsarnas ord om dem.

Skulden av Kajsa Ekis Ekman - En personlig skildring av hur en samhällskris påverkar människor på djupet.

Kaos, ett grekiskt krislexikon av Alexandra Pascalidou -  Alexandras "rapport" från den ekonomiska krisen i Grekland där varje kapitel utgörs av ett ord som härstammar från grekiskan. Läsvärd (även om jag själv tyckte vissa delar var lite överdrivna)


Patricia Wilson har skrivit flera lättlästa och vad jag har förstått kärleksromaner där handlingen utspelar sig i Grekland. De är på engelska men jag har hittat några på norska, inga på svenska.


Längtans ö av Victoria Hislop antar jag att många av er har läst. Jag själv tycker det är en av de bästa böcker jag har läst. Trots att det är en roman får man verkligen en inblick i hur det kan ha varit de åren då ön Spinalonga var spetälskekoloni. Efter att ha läst boken rekommenderar jag också att åka på en utflykt till Spinalonga som ligger utanför Elounda och Agios Nikolaos. Victoria Hislop har även skrivit Those who are loved, Sunrise (utspelar sig på Cypern), Cartes Postales from Greece. Jag vet inte om dessa har översatts till svenska. Jag hittade en del på engelska, norska och finska. Spingalonga, de spetälskas ö av Arne Sundelin - Som titeln anger handlar denna bok också om spetälskeön Spinalonga utanför Kretas nordkust. Tioårige Apostolis pappa levererar ved till ön och Apostolis får följa med på resorna eftersom det är han som ska ta över jobbet. Handlar om spetälska och människor stöts bort ur gemenskap. Den här boken gavs ut 1989, alltså en bra bit innan Längtans ö kom ut.

Vindarnas ö av Elisabeth Nemert - Enligt beskrivningar är det en mäktig kärlekshistoria som utspelar sig på den minoiska tiden, för dig som vill flyttas tillbaka i tiden.


Månspinnerskorna av Mary Stewart - Jag hittar ingen recension på nätet. Beskrivningen är att det är en thriller som utspelar sig i grekisk miljö.

Tillbaka till Kreta av Byron Ayanoglu - Beskrivs som en underhållande bok som ger glimtar av kretensisk kultur.

Kapten Corellis mandolin av Louis de Bernieres - Om livet på Kefalonia under andra världskriget. "en modern klassiker som har översatts till 17 språk". Jag har inte läst den här men skulle väldigt gärna vilja göra det. Någon i Chania som har den och kan låna ut den till mig?

Grekland berättar, Fikonträdets sång, 26 noveller översatta av Jan Henrik Swahn - Vad jag förstås så är det en rad noveller som är skrivna av grekiska författare och att dessa är översatta av Jan Henrik. Han har dessutom skrivit Marias Taverna, Manolis mopeder och Drakkvinnan som också utspelar sig i Grekland.

Theodor Kallifatides har skrivit flera böcker om och med Grekland. Jag har läst någon men det var länge sedan. Vackert språk, målande miljöer. Helt enkelt riktigt bra böcker av en skicklig författare. Slaget om Troja, Med sina läppars svalka, Mödrar och söner, Plogen och svärdet, Bönder och herrar, Den grymma freden.Mikis Theodorakis har skrivit böcker som handlar om Juntatiden i Grekland. Jag har själv inte läst dem men Ia med bloggen Iamittilivet har recenserat dem så läs gärna hennes åsikter om dessa böcker.

Eleni av Nicolas Cage - En mycket läsvärd bok som handlar om inbördeskriget i Grekland, motståndsrörelsen och om hur Eleni räddar sina barn genom att skicka dem till USA. Det var länge sedan jag läste den här boken men jag kommer ihåg att jag blev otroligt rörd. Läs den!

Evighetens stränder av Sun Axelsson - Utspelar sig på ön Leros. Berättelser om utsatthet och frihetslängtan. Om kärleken till en man och till en ö.

Stjärnklara nätter av Meave Binchy - Fyra främlingar som är på flykt från tidigare liv möts på en taverna på en grekisk ö.

Jag kanske fortsätter att fylla på det här inlägget så småningom :)
Ha en bra dag!

10 kommentarer:

 1. Ska försöka hitta fler av Theodor Kallifatides böcker. Kommer ihåg att jag läste en när jag bodde i Grekland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var länge sedan jag läste hans böcker och jag kommer inte ens ihåg vilka det var så det är nog dags att försöka få tag i dem för mig också.

   Radera
 2. Åh tack för dessa tips. Endel har jag inte läst. Ääälsksr Längtans ö. En av de mest underbaraste böcker jag läst. Måste försöka gå tag på Spinalonga boken. Har inte hört om den. Läser från mobilen ditt inlägg på morgonen då testar kommentera via mobilen. Ha det så bra, stay safe . H. Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, håller med om Längtans ö.

   Radera
 3. Mitt boktips är Riddarna på Rhodos av Bo Giertz,Den handlar som titeln anger om korsriddartiden på Rhodos och är skriven av den svenske biskopen Bo Giertz 1905-1998 ) Det var den första bok om Grekland ,som jag läste.Sen har det blivit många fler.

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Jag ska försöka fylla på listan så småningom :)

   Radera
 5. Sven Stolpe har skrivit flera trevliga böcker som utspelar sig kring Kardamili på Peloponnisos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag ska fylla på listan så småningom

   Radera