söndag 15 mars 2020

Sol och sommarvärme på Kreta


Igår sken solen från en klarblå himmel. Jag och en väninna tog en promenad in till stan och tillbaka. I hamnen hade alla restauranger och cafeterior plockat bort sina bord. Take away ställen med kaffe fortsatte jobba som vanligt och det var många som valde att köpa en kaffe för att sedan strosa omkring. I nya delen av stan var alla affärer öppna som vanligt och det var ganska mycket folk ute.

Vi hittade en bänk där vi satte oss i solen. Vi blev sittande minst en timme och kom på att vi har det ganska bra ändå mitt upp i alltihop. Det gäller att njuta medan vi kan för om detta fortsätter kommer ingen av oss att ha pengar till att köpa oss vårt kaffe. Ingen av oss kommer att ha något jobb att gå till och ingen kommer att betala våra räkningar. Ingen kommer att betala vår mat. Utan skyddsnät och en ekonomisk buffert finns det inget att falla tillbaka på. Men, vi har vädret. Vi kan odla. Vi har vänner som har apelsiner och mandariner. Hönsen lägger ägg.

På eftermiddagen kom vänner hem till oss och vi fortsatte det ljuva livet. En lång fika ute i trädgården. Vår plan för början var att åka ner till stranden och ha en picknick-fika men där var det så otroligt mycket folk att vi valde min trädgård istället. Solen fortsatte skina från en klarblå himmel medan regeringen bestämmer att alla turistboenden som hotell, rumsuthyrning och liknande ska hålla stängt fram till sista april. Men, det spelar väl liksom ingen roll för de flesta länder där våra verksamheter har gäster från har ju i varje fall stängt sina gränser eller avråder från resor. Vi bor på en ö och är ganska isolerade. Vi har det ganska bra om vi bara lyckas ha mat för dagen. Och toalettpapper eller vatten i kranarna för det bör ju fungera lika bra som toalettpapper, eller hur? Vad hamstrade kunder före mig i kön på Lidl i morse. Linser, tomatpure, spagetti, vetemjöl och ketchup? Kanske jag borde hamstra ketchup? Men jag försöker ju sluta med ketchup eftersom det inte är nyttigt. Jag är säker på att svärmor har hamstrat diverse matvaror eftersom många äldre här alltid har ett lager hemma. De har levt när det har varit kriser tidigare. Jag hörde på tv att reglerna för supermarket kommer att ändras. Endast ett visst antal kunder åt gången kommer att släppas in.

Lite orolig känner jag mig för min dotter som är i Sverige. Kommer hon överhuvudtaget kunna komma ner till oss i år? Eftersom hon bara har ett extrajobb finns det ingen a-kassa för henne om verksamheten där hon jobbar stänger.

Jag vet inte om jag är extrem i mina tankar men det är säkert många med mig som känner oro för hur det kommer att bli. Jag måste sluta oroa mig. Jag måste sluta stressa över ekonomin. Bankerna, staten, hyresvärden och elverket får helt enkelt vänta på sina pengar. Televerket vill jag kunna fortsätta betala så jag har internet och inte blir helt avskärmad från världen.

Men, jag hoppas att allt kommer att återgå till det vanliga om nån månad. Tills dess ska jag hålla mig hemma och hålla på i trädgården som jag inte har gjort på flera år. Jag har dessutom massor av böcker som jag kan läsa. Jag kan leva det liv som jag skulle göra ifall jag var rik och inte behövde jobba för att klara av vardagen.

3 kommentarer:

 1. Bra Anita,positivt tänkande är bra för både hälsa och själ.😊

  SvaraRadera
 2. Fint att du beskriver din känsla om hur det är på ön och oron för hur det kan bli.Det är bra att du tänker positivt trots allt! Rädsla är inte bra.Lycka att du har en trädgård,din svärmor och goda grannar! Jag har bokat min årliga resa till 27 juni, men undrar hur det kommer att bli...

  SvaraRadera
 3. Är så glad att du skriver om hur ni har det just nu. Vi reser till Stalos flera gånger varje säsong sen ganska många är.
  Så svårt att veta hur det blir nu. Vår första resa är bokad till 9 maj...Vi kan bara hålla tummarna./Py

  SvaraRadera