måndag 28 oktober 2019

Botaniska parken och trädgården


Igår åkte jag och maken på en liten utflykt. Vi åkte till den botaniska parken och trädgården som ligger 17 km från Chania på vägen mot Omalos.  I slutet av oktober 2003 när det var starka sydliga vindar drabbades området av bränder. På ett dygn försvann 60000 olivträd och många av dem var upp mot 400 år gamla. Detta var en stor katastrof för byn både vad gällde naturen och det ekonomiska. Familjen Marinakis förlorade både sina apelsin- och olivträd. Efter branden kom de fyra syskonen Marinakis överens om att skapa den botaniska parken och trädgården där deras träd en gång hade stått.

Hortensia - enorma buskar

Jag vet inte när det är som bäst att åka dit. Jag skulle kunna tänka mig att våren är otroligt vacker där, när alla fruktträd blommar. På sommaren blommar säkert en hel del av de exotiska växterna som finns. I september hänger vindruvsklasarna från "tunneln" som ni ser på sista fotot. Jag skulle nog säga att varje årstid har något att erbjuda. Barnen och jag var där för några år sedan, i december. Då var parken officiellt stängd men vi fick ta en promenad ändå. Även då fanns en hel del att se av blommor och frukter. Läs det inlägget här. Promenaden är cirka 2,5 km lång och det går upp och ner och upp och ner. Det är ingen svår promenad men har man problem med knäna kan det bli lite jobbigt nerför.


Diktamo - den kretensiska superörten



Försök se er denna gång framför er i september då alla blad är fräscha och gröna och vindruvsklasarna hänger ner
Hur man tar sig hit? Det går att ta bussen som går 9.30 från Chanias busstation och den går tillbaka 14.30. Annars hyr ni bil och åker hit. De har också en populär restaurang. Mycket av det de använder kommer från parken. (örter, frukter mm)

6 kommentarer:

  1. En fantastisk vacker Botanisk trädgård som vi har besökt 3 gånger. Nu senast i september.

    SvaraRadera
  2. Besøkte parken i 2017. Hotellet vårt fikset en taxi som tok oss dit og som vi kunne ringe og be om å bli hentet. Vi spiste også lunch på restauranten der og fikk herlig mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi åt också där, det blir ett inlägg om det också :)

      Radera
  3. Fantastiskt vacker och intressant trädgård. Vi har besökt den två gånger i september och då blommar många växter ännu. Vi bodde i Platanias och åkte scooter dit upp. Rekommenderas att se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är otroligt faktiskt att så många exotiska växter också trivs på Kreta.

      Radera