fredag 19 oktober 2018

Sista dagarna

Slutet av säsongen. Nu börjar det dra ihop sig mot slutet. Fortfarande är det några turister och vissa kvällar kan det vara ganska bra med jobb medan det andra är i stort sett tomt. På söndag kommer svenska föreningen att ha sitt höstmöte inklusive lunch hos oss och efter det ska vi se hur mycket det är att göra, kanske vi stänger eller kanske vi har öppet en vecka till.

Vi öppnar 17.00 nu och dagarna spenderar jag med att göra i stort sett ingenting. Jag försöker komma igång med att röja i kaoset hemma men jag vet inte riktigt vart jag ska börja. Ibland känner jag att vi verkligen har så fult och rörigt hemma. Vi har inte råd att göra några speciella renoveringar eller något större hemma men lite målarfärg blir det nog för både balkongen och en par rum ser rent ut sagt för j....a ut.

Vi har redan börjat diskutera lite över nästa års meny. Vi vill ha lite mer "nytt". Just nu känns det som om vår meny är för liten och det vi har, det har alla andra också. Vår restaurang är ju ganska liten så vi kan ju inte ha en enormt stor meny för maten måste ju säljas också och inte stå och bli gammal. Det ska vara färskt! Speciellt på morgonen när jag är alldeles ensam vaken tänker jag ganska mycket. (hundarna och katterna är vakna förstås, de vaknar med mig och vill ha mat) Tankarna för idag var att en restaurang i Sverige "måste" ju inte ha vissa rätter. Här är det nästan ett måste att ha vissa rätter såsom moussaka, stifado, souvlaki, tzatziki och grekisk sallad. Det är klart att man kan hoppa över det och erbjuda något annat. Om man har restaurang i Chania stad eller Platanias går det kanske att vara lite mer nischad och erbjuda något annat men vårt område är ju ganska litet och här känns det att det måste finnas något för alla för att få hit kunderna. Det var samma när jag hade butiken. Där hade jag kunnat ha bara nyckelringar och handgjorda armband om jag var i Chania men i vårt område måste man kunna erbjuda ett bredare sortiment för det passerar inte lika mycket turister som i Chania stad.

Sonen har lite bra förslag på nya rätter men de måste ju vara genomförbara också när det är fullsatt och det är kaos i köket. Maken har nog "stannat av sig" när det gäller ideer fast han känner också att vi bör utöka menyn lite. Vår "köksa" ville ge förslag på nya sallader och vad sa hon då...ceasar sallad, tonfisksallad och chefs salad. För mig känns det som 80-talets nytänkande. Jag tänker då på en tråkig sallad med samma ost och skinka som används när man gör en toast och massor av majonäs på. Nej, inget för oss. Ceasar sallad har alla. Jag vägrar att ha en sallad på menyn med burktonfisk. Vi har ju flera goda sallader med fröer, nötter, gravieraost, avocado och annat. Ibland tar vi hem färsk tonfiskfilet och det skulle ju vara jättegott i en sallad men det blir kanske för dyrt för vad någon är beredd att betala för en sallad. Förrätter kan jag tänka mig att lägga in fler för att kunna rekommendera folk att beställa in bara förrätter (meze) och en sallad och hoppa över huvudrätten. Ibland kommer det "Greklandsspecialister" och vill beställa in "melitzanosalata" eller "taramosalata" men de säljs inte så mycket så det går inte att ha om man vill att det ska vara färskt. (auberginedip och fiskromsdip). Lite andra grekiska rätter som lamm i ugnen, kleftiko, giouvetsi och gemista har vi ibland som dagens special. Kanske någon har något förslag på roliga rätter som passar i Grekland men som ändå är "nytt"? Gärna vegetariska eller veganska alternativ eftersom vi i år har haft MASSOR av gäster som är vegetarianer.

Nej, nu slutar jag innan inlägget blir för långt så ni inte orkar läsa! Ha en bra dag!

7 kommentarer:

 1. Klart jag orkar läsa.Dina inlägg är såå intressanta

  SvaraRadera
 2. Hej! tack för ditt inlägg alltid roligt att fölga med på din vardag. Nu är det snart tid för er att stänga ner efter en lång sommar o få den ro som ni säkert behöver för andrar göramål. För att fortsätta att skapa ro i sitt inre , är det säkert en bra ide att skriva en to do lista för ert hem. det skaper energi att få ordning i hemmet att få allt på plats. kanske en bra ide att få hem katonger o packa ner sånt som ni inte längrar behöver, kan vara kläder, möbler eller annat, under tiden där blir tömt blir där plats både i rummen o i ens inre känner vi. Vi vet jo att det även finns behövande på Kreta så det kan säkert gå till dom. Ta ett rum åt gången o jobba dig lugnt framåt kanske en möjlighet. Va gäller meny är det inte så enkelt för du har jo va som är gott, dansk smörrebröd, kanske tre sorters hade det varit en ide, men det är kanske för skandinavisk.Jag vill önska Er en fin vinter hur den nu ser ut. Vänlig Hälsning Lykke johnsson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för tips! Jag har läst Konmaris bok och vore det bara jag här hemma skulle jag tillämpa den tekniken. Jo, varje "städning" brukar jag lämna säckar med kläder och annat som vi inte använder till en väninna som i sin tur lämnar till en kyrka där de tar emot till behövande. Ha det gott! Hälsn Anita

   Radera
 3. Jeg er veldig glad i gigantes, briam, fava og zucciniballs:)

  SvaraRadera
 4. Halloumi burgare. Det saknar jag här på Samos. Som vegetarian är det svårt att få en god vegetarisk burgare. Lägg på lite avokado, tomat och peppardressing så har du en jättegod vegetarisk burgare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vi har haloumiburgare på menyn :) Dottern är vegetarian och vi har haft en del vegetariska varmrätter och fler kommer det att bli nästa år.

   Radera