torsdag 6 september 2018

Uppdatering från mitt liv i Chania


Våra fläskkotletter är stora och saftiga och får då inte plats i en stekpanna. Ibland under vintern så köper jag små fläskkotletter utan ben på Lidl så att jag ska kunna steka dem i stekpannan. Det är inte populärt hos maken. Fläskkotletter ska se ut så här enligt honom.


Lambchops är en mycket populär rätt och vi säljer riktigt mycket av dem. En liten hemlighet som är bra att känna till när ni äter lammkotletter på Kreta. En del föredrar att de ska vara snyggt och jämnt skurna. Då är det inte färska och inhemska kotletter. Om ni får sådana är det troligtvis frusna som är importerade från Nya Zeeland. De lokala och färska lammkotletterna kan se lite ojämna ut och kanske inte är så perfekt styckade. Det beror på att de är färska! De från Nya Zeeland sågas snyggt till medan de är frusna.


Rätten ovan har vi som en extrarätt ganska ofta just nu för den är otroligt populär. Stora räkor som är tillagade a la carte i stekpannan tillsammans med olivolja, vitlök och rosmarin.


Så får jag påminna er om att prova den här förrätten. På en botten av kretensiska skorpor vilar en ostmix (feta och mizithra) med smak av mynta, ett lager riven tomat samt en rosen chutney ovanpå det hela. Den är god och lite speciell i smaken. De flesta älskar den men tycker du inte om mynta eller inte vill ha något sötstarkt i maten hoppar du över den. Annars bör du prova den och kanske blir det din favorit. Då den är ganska mastig passar den utmärkt att dela med de övriga vid bordet.

Livet här består som ni förstår av restaurang, restaurang och restaurang. Något som inte är sig likt är att dottern har flyttat. Hon är i Sverige för att läsa in behörigheten för svenska språket. I restaurangen märks det att hon inte är där. Någon annan måste skala potatis, baka efterrätter och göra veganburgarna. Hemma är det mindre tvätt... Hunderna saknar sin matte, speciellt lilla Max som brukade få gå till havet och bada.

Det snurrar på ganska bra i restaurangen på kvällarna och för det mesta har vi fullsatt under "middagstimmarna". De flesta dagarna har vi mitt fröknäcke som vi bjuder på som "snack" före maten. Engelsmännen älskar detta och även grekerna tycker om det vilket jag tycker är extra kul. Idag ska jag göra veganburgare och jag hoppas jag klarar av att göra dem lika goda som sist då jag fick massor av beröm för dem. Mitt problem är att jag aldrig kommer ihåg exakt hur jag gjorde rätter eller bakverk så det blir aldrig identiskt lika. Jag kommer ihåg grundingredienserna till burgarna men kryddningen kommer jag absolut inte ihåg och jag vill gärna att de blir lika eftersom vi fick en hel del beröm för dem.

Här hemma lever spindlarna sitt eget liv uppe i taket. Jag kommer att få spendera mycket tid till att städa när säsongen är över. Trädgården är som en djungel men gräsmattan är äntligen klippt så jag kan hänga upp tvätten utan att ha gummistövlar på mig i rädsla för vad som kan döljas i det höga gräset.

Jag hoppas ni alla har det bra och fortsätter att läsa min blogg trots att inläggen kommer sällan!


1 kommentar: