onsdag 15 augusti 2018

15 augusti

Den 15 augusti är en av ortodoxa kyrkans viktigaste helgdagar. Många har tjuvstartat med att fira. Vi märkte det då vi ville beställa några fler bord från Aten och självklart så var det stängt. Igår ringde vi till vår glassleverantör men han hade förstås börjat firandet och befann sig på södra Kreta. Han ordnade så fick leverans ändå.. Idag får man räkna med att allt som inte har direkt med turismen att göra håller stängt. Det kryllar av greker som semestrar här och de åker gärna ut till byar och besöker kyrkor och festligheter.

Vad är det då som firas. Jo, det är jungfru Marias himmelsfärd och eftersom Maria är det viktigaste helgonet firas det stort idag. Dessutom hålls en hel del festligheter som kan jämföras med till exempel kanelbullens dag mm. Inte riktigt förstås men här hålls det i olika byar "panagiri" som är fester till viss del förknippade med helgon men även "pilaffi-fest". (det speciella bröllopsriset som äts vid bröllop som är ris kokat i buljong av get eller får) Det kan vara körsbärsdagen, kastanjedagen(närmare hösten firas den) mm mm. Panagiri hålls på olika tider på året vid kyrkor och kapell beroende på vilket helgon kyrkan är tillägnad. Många kyrkor är ju tillägnade Maria och därför firas det på många ställen just idag.

Om ni är turister här i dag så bli alltså inte förvånade om allt går på lite halvfart. Vi har självklart öppet men om något tar slut i menyn så är det slut. Ah, just det, många har även fastat inför den här dagen (eller halvfastat och ätit fisk och skaldjur men inte kött). Idag äts det kött och därför har vi laddat med lamm som kommer att lagas till i ugnen för er som vill prova på det. 

1 kommentar: