fredag 16 februari 2018

Kretanytt


Godmorgon! Här på ön öser regnet ner till glädje för oliv- och apelsinträden och alla andra träd och växter. De säger att det inte har varit någon vinter att tala om i år. Regnen behövs här för att det inte ska vara vattenbrist och torka under sommaren. Så det är bara att vara glad, sitta inne och tänka att snart är våren här. Mandelträden har snart blommat ut och det är fel. De ska blomma i mars.

Lite nya lagar har vi fått. Att tala i mobilen medan man kör har varit förbjudet ganska länge här till skillnad mot i Sverige där ni får den lagen nu. Nytt är att det blir förbjudet att röka i bilen här. Den lagen behövs väl knappast i Sverige för där är det väl ingen som röker när de kör? De kommer att bli ännu hårdare mot rökning inomhus på restauranger. Det har varit förbjudet ett tag men det är många som har rökt ändå och har ägaren inte satt ut askkoppar utan istället en pappmugg som askkopp så har man lurat lagen lite. Nu kommer de alltså att bli ännu hårdare.

Det där med olivoljan tror jag att de flesta av er har hört talas om? Det blir förbjudet att ha flaskor med olivolja på borden. Ni vet, det där klassiska med salt, peppar, vinäger och olja som alltid har funnits i Grekland. Nu är det slut med det. Oljan ska vara i plomberade flaskor och man kan ta betalt för den. Minimistorleken är 100 ml för att man ska kunna ta betalt för den. Det här är ett gissel för alla restauranger. Det blir en stor kostnad att köpa in eller få sin olja upptappad. Någonstans måste man ju få tillbaka denna kostnad. Antingen tar man betalt för oljan eller också bakar man in den i priset på maten och ger flaskan gratis till kunden. Man kan strunta i att ha olja och istället hälla på oljan i köket. Men då ska man fråga alla kunder hur mycket olja de vill ha på och OM de vill ha olja. Det blir en massa extrajobb och jag kommer förstås att vilja förklara för alla kunder varför det är så här så det blir en massa extratid vid varje bord bara för det. Fördelen med denna lag är att oljan garanterat har bra kvalitet eftersom man inte får tappa upp dålig olja. Men de som vill fuska kommer ju självklart att hitta sina vägar att göra det ändå.

Ett glädjande besked är att lagen om plastpåsar även har nått Grekland. Nu tar man betalt för plastpåsarna överallt! Det är riktigt trevligt att se de gamla grekiska damerna ha med sig sin egen påse istället för att ta en bunt med påsar i affären för att de är bra att ha.

Ha det så gott och vi hörs snart igen...

4 kommentarer:

 1. Hej!Ja det blir krångligt med oljan, vad är anledningen? Det gör det svårare för både restaurangägare och kund tänker jag. Stort plus för plastpåsarna dock! Trevlig helg

  SvaraRadera
 2. Plastpåsarna och rökningen är väl bra, men det där med olivoljan låter bara dumt och jobbigt ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, som om de inte har viktigare saker än att sätta knasiga regler...

   Radera