tisdag 28 mars 2017

Viner från KretaVill du ha ett fräscht och fruktigt vin som fungerar perfekt en varm sommardag vare sig du är i Sverige eller Grekland? Vinproducenten Lyrarakis gör ett vin på druvan assyrtiko som passar perfekt för ändamålet. Detta kretensiska vita vin heter helt enkelt Assyrtiko också och har en stilren etikett med silhuetter av grekiska hus med enkla linjer i mörkblått.

Romeiko är den lokala druvsorten som finns endast på Kreta. Den används för det mesta till vin som säljs i lösvikt och dricks av lokalbefolkningen. Ett fåtal tillverkare har börjat använda den i blandningar med andra druvsorter med gott resultat. Den bör anses som ett historiskt arv som man ska vara rädd om. 2 Mazi Red är ett medelfylligt vin från Manousakis vingård - Nostos wines. Det har en blandning av druvsorterna romeiko och mandilari. Den har inslag av bär, torkade frukter och nötkaraktär samt en lång och smakrik finish.

Från byn Anoskeli och vingården Anoskeli wines kommer det torra rosévinet ANO som är framställd av de ekologiskt odlade druvsorterna syrah och grenache rouge. Detta är ett vin från Kreta som passar perfekt som både sällskapsdryck och till pasta och sallader.

Från vingården Karavitakis kommer det röda vinet "Elia" som har fått sitt namn efter det närliggande kända olivträdet i Vouves som räknas som världens äldsta. Elia är en blandning av syrah, grenache och carignan och har tydliga tanniner samt en komplex aromatisk bukett.

Nej, jag är ingen vinkännare, men jag håller på och läser och försöker lära mig, speciellt om viner från Kreta. Maken ska få ta mig till en vingård för lite provsmakning. Det är intressant med viner och jag vill gärna lära mig mer. Hittills har jag haft två beteckningar för vin. Gott eller inte gott.

Stämmer det att grekerna måste svälja sin stolthet och tillverka mer moderna viner som passar marknaden i övriga europa? Eller är anledningen till de få grekiska vinerna i Sverige en kostnadsfråga eller en fråga om vingårdarna klarar av att leverera tillräckligt mycket? Vad är sanningen bakom att grekiska viner inte finns på hyllorna på systembolaget? En gång i tiden var det grekerna som byggde upp den västerländska civilisationen med hjälp av vin och olivolja. Det intressanta är också att det var greker som var de första vinmakarna både i Frankrike och i Spanien.

14 kommentarer:

 1. Det är så roligt och intressant att läsa dina inlägg om Kreta. Detta gör att man längtar ännu mer till resorna som är bokade till Kreta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du tycker så!! Tack!

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Gunilla Lööf28 mars 2017 09:35

  Toppen Anita. Kul att du skriver om Kreta viner. Jag tror att det är flera orsaker till att Kreta viner inte finns på hyllorna i Systembolaget. Systembolaget kräver stora mängder för att ta in i ordinarie sortiment och prismässigt blir de lite för dyra eller rättare sagt så finns det så många duktiga konkurrenter i de högre prisklasserna.
  Hälsningar och lycka till med ert projekt. Vi kommer så fort ni öppnat. Gunilla

  SvaraRadera
 3. Jassas Anita! Nu har jag nya vingårdar att besöka ser/läser jag! Jag har varit uppe hos Manousakis i två omgångar och köpt lite vin och olja. Jag hintar lite om mitt kök här för jag har en Vintips-sida här och vinet Nostros har jag gjort min bedömning på. Det är väldigt tråkigt att det inte finns grekiska viner i Sverige. Retsina tycker bolaget räcker att ta in typ! Hrmf! www.eaglehillkitchen.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är så välkommen att göra "reklam" för din egen sida! Och som sagt, det finns massor av vingårdar här på Kreta så du har mycket att se fram emot!

   Radera
 4. Tack för dina tips Anita!Vi var på vinprovning på vårt hotell i Almyrida i höstas det var viner från vingården Dourakis som vi fick prova, de var riktigt bra. Dessutom drack vi ett Pino Noir på hotellets restaurang som var mycket gott och jag är ganska säker på att det också var från Kreta./Britta

  SvaraRadera
  Svar
  1. kul! Jag ser fram emot att prova mer viner från Kreta nu när jag åtminstone har läst till mig till lite mer teoretiska kunskaper!

   Radera
 5. Hej Anita. Här i Helsingborg kan vi även köpa 5 Senses, Ktima Kir-Yanni och The Lion Organic förutom retsina och vin från Samos. Så det börjar bli lite bättre med utbudet med grekiska viner:-)
  //June

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar skilja sig mycket i olika delar av landet!

   Radera
 6. Jag vill inte titulera mig som någon vinexpert men jag samlar en hel del och har enligt eget tycke ganska bra koll.

  Bra viner hittar du mestadels i Systembolagets beställningssortiment. Där kan du botanisera bland många bra alternativ, grekiska som övriga.

  I Systembolagets ordinarie sortiment finns bara dem viner som säljer mest och med tanke på vad svenskar handlar (lådviner-gud förbjude) så blir också det ordinarie sortimentet därefter.

  Läste att någon hade druckit ett gott grekiskt vin från Pinot Noir. Enligt mitt tycke så skall man dricka grekiska viner gjorda av dem inhemska druvorna. Xinomavro är en underbar druva som med fördel passar i viner gjorda i Norra Grekland. Dock inte rosé som oftast är ett jäkla skit!

  Pinot Noir-viner passar bäst i viner från Frankrike, Oregon i USA och Nya Zeeland. Detta är dock min personliga åsikt.

  Grekerna däremot behöver bli mycket bättre på att marknadsföra sina produkter och det gäller inte bara vin. Italien är ett lysande exempel på vad marknadsföring kan leda till. Bra försäljning av livsmedel trots mycket fusk med olivolja, vin och mat.

  Mvh
  Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marcus!! Bäst olivoljan tror jag är från kreta så heder åt små producenter som åtminstone försöker sälja en del i Sverige :)

   Radera
 7. Bodde i Chania under 8 månaders tid för drygt 5 år sedan. Jag kommer ihåg att där va 2st olika viner som jag fastnade för redan då. Men jag kommer inte ihåg vad dom hette... Ska se ifall jag kan hitta dessa viner du föreslog och se ifall jag hittar mina kära gamla favorit!

  SvaraRadera