lördag 25 mars 2017

Restaurang Orexis meny

Vi har förstås börjat utforma menyn och den har en tendens att bli för stor...Vi vill börja med en sparsam meny för att inte ta oss vatten över huvudet. Därför har vi tänkt att vi har en standardmeny och utöver det har vi olika rätter som få hamna på "dagens rätter". Kleftiko, pastitisio och gemista till exempel är rätter som inte kommer att finnas varje dag men någon gång i veckan kommer de att dyka upp. Detta tror jag kommer att garantera att vi alltid har färska fräscha rätter som inte står och väntar på kunderna.

Nu vill jag göra en liten läsarundersökning igen. Vilken rätt anser du ska finnas på menyn VARJE DAG, respektive någon gång då och då? Dessutom, vilka icke-grekiska rätter tycker ni ska finnas? Dvs olika grillrätter, rätter med såser osv? Barnmeny?

Det är maken som kommer att vara ansvarig för alla grillrätter, sonen för salladerna och de lagade rätterna kommer de att samsas lite om. Desserterna är det även sonen som kommer att basa över, med insyn av mig och dottern. Brukar ni äta desserter eller ska vi hoppa över det?

Idag är det förresten en av Greklands nationaldagar. 25 mars som firas eftersom denna dag blev man självständig från det osmanska riket år 1821. Jag vet inte om vi ska göra något speciellt eller om maken som vanligt ska vara och pyssla i tavernan.


22 kommentarer:

  1. Vad spännande att följa er resa till re
    staurang. Har ni öppnat i mitten av Maj när vi åker till Agia Marina?
    Våra favoriter hemma är vinbladsdolar och Giovetsi. Dessert äter vi inte jätteofta men de gånger det händer har vi t ex valt Baklava eller Tiramisu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hoppas verkligen att vi är färdiga i slutet av april så vi inte förlorar så mycket av säsongen. Mmm baklava, sonen gör en jättegod sådan!

      Radera
  2. Vad spännande att planera meny! Själv tycker jag att det är jobbigt när det finns för många rätter att välja på haha, så jag skulle inte tycka att det är ett problem att det inte är så många. Viktigt att det finns något traditionellt grekiskt tycker jag, och bra om det finns någon helt vegetarisk rätt (att äta vegetariskt är en stor trend iaf i Sverige just nu). Efterrätt måste finnas om man vill ha något sött, men det kan vara något enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vegetariskt helt säkert eftersom dottern numer är vegetarian! Hon gör underbara vegetariska biffar och sonen brukar göra vegetarisk moussaka till henne när han gör vanlig till oss.

      Radera
  3. Biffteki tycker jag är ett måste��Icke-grekisk - Gino som dessert: Original är jordgubbar, kiwi och banan men även annan frukt funkar. Vit choklad över, in i ugnen så att chokladen smälter och så vaniljglass till det��Väldigt gott☺Hälsningar Anette N

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gino? Ah, alltså den dessert du förklarar? Låter supergott!!

      Radera
  4. Ja blev lite otydligt- desserten heter Gino och det är kombinationen frukt och smält choklad som blir så god! Och enkel att göra!

    SvaraRadera
  5. Grillad fläskkotlett med briam är min favorit.
    Ljummen baklava med vaniljglass är favorit gällande dessert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du vill alltså att kotletten ska serveras med Briam istället för potatis?

      Radera
    2. Ja!!
      Jag beställer briam och fläskkotlett utan potatis om detta finns på menyn.

      Radera
  6. Desserter ja, men ej för söta !.(frukt)
    Ett tips, aldrig för små portioner !.
    De restauranter som går bra, har oftast stadiga portioner !.
    Och grillat kött är aldrig fel !......
    Moussaka ett måste !.
    Vegetariskt bör finnas på menyn !.
    Grillad kycklingfile med en god sås !.
    Det första året, försök att anpassa er efter era kunder, så kommer de tillbaka !.
    (Greker och Turister)
    Lycka till, jag hoppas på en bra sommar för er !...

    SvaraRadera
  7. Mina önskemål:
    Moussaka, både vegetarisk och icke vegetarisk, gärna alla dagar i veckan.
    Sallader med lokala ostar.
    Kycklingrätter.
    Kleftiko är inte helt fel.
    Hellre klyftpotatis/ riktig potatismos än pommes till rätterna.
    Icke grekiskt: saffranspasta toppad med parmaskinka (har jag hitta ett par tre gånger i Grekland och smakupplevelsen har varit otrolig).
    Efterrätt: Färska bär/ frukter och livet leker.





    SvaraRadera
    Svar
    1. Saffranspastan lät god! Jag tycker om saffran.

      Radera
  8. Köttbullar och spaghetti eller köttfärsås och spagetti till barn på det grekiska tycker jag det är ett måste att ha med Briam =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade tänkt att inte ha barnmeny. vi står och väger liksom. En äkta grekisk restaurang har inte barnmeny, men det har turistställen. Vi vill vara en grekisk restaurang men vi vill tillgodose även turisterna...

      Radera
  9. Det finns en grekisk efterrätt som ser ut som mjuk/blöt sockerkaka/pepparkaka. Tror den är byggd på mannagryn och torkade frukter/krydor. Vansinnigt gott, hittar dock den mycket sällan på restauranger.Mannen i huset kanske vet vad jag menar... ?

    Tänk till när det gäller kaffe och te. Det är det sista som du stoppar i dig från restaurangen och då skall det vara något gott. Ta bort allt vad gul Liptons tepåse & Europshopper kaffe heter ! Det skall väl inte vara det sista intrycket från restaurangen...
    "Svenskt kaffe"... ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, till och med jag vet vad det är du menar! Det är hemgjord chalvas, som inte har en endaste likhet med den köpta! Den köpta är gjord på sesam och den hemgjorda på mannagryn. Nope, inte svenskt kaffe, men väl en god espresso :)

      Radera
  10. Hej Anita..lycka till med restaurangen och hoppas ni kommer ha öppet även höst o vinter! I så fall ses vi i oktober!
    Grillad fläskkotlett med timjansås och grillade grönsaker åt vi på en restsurang som tyvärr inte finns mer. Det var supergott!
    Kåldolmar i citronsås är också mitt förslag till menyn.
    Birgitta Svensson.

    SvaraRadera
    Svar
    1. mm timjansås lät gott! Det ska jag tipsa sonen om, han är sås-experten. vår plan är att ha öppet året om! så välkommen i oktober!

      Radera
  11. Nu kommer ett svar från mig som har lite svårigheter med att äta men älskar däremot att laga mat.
    Jag vill inte ha pommes frites, aldrig! Ris kan gå ner men i små mängder.Däremot är potatis i ugn i alla dess former samt potatismos en lycka för mig.

    Något som jag tycker ska finnas dagligen är sallader av olika slag.Samt kokta rödbetor,cheesballs/zucciniballs,alltså lite olika former av meze.Jag frågar ofta efter en soppa, men då ska det vara en vegetarisk soppa.

    Huvudrätter som inte behöver finnas varje dag: Köttfärslimpa fylld med kokta ägg, bekri meze,lammkorv,någon pastarätt. Ugnsbakad kyckling i citronsås, gärna ugnsbakad med potatis går alltid hem. Sen rökt fläsk med ett stänk av honung,vet ej vad rätten heter, men är en typisk kretensisk maträtt.

    Om min make skulle få bestämma skulle det bli lever eller schnitzel. Jag skulle gärna ta en god fisk!

    Birgitta i Umeå, med 2 veckor kvar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Flera av "dina" rätter kommer nog att hamna på dagens rätt! Fast inte köttfärslimpa med ägg, det tror jag maken vägrar göra :)

      Radera

En grå dag och om streckkoder

En mulen dag med duggregn. Då kan det se ut som ovan nere i venetianska hamnen. Det är lite kontrast mot sommarens trängsel. Maken plocka...