söndag 5 mars 2017

Chania by night

När jag skrev titeln fladdrade några bilder upp på min näthinna. Vad jag menade med titeln var att vi var i Chania till sent i går kväll, men en gång i tiden fanns ett sånt där traditionellt grekiskt bouzouk-hak en bit utanför Chania som hade det namnet. Dit åkte gärna grekerna för att roa sig ordentligt. Det var inte billigt, för här köpte man sig tallrikar med "trasiga nejlikeblommor" för att kasta på scenen, antingen på någon som var upp och dansade eller för att visa artisten uppskattning. Slog man på riktigt ordentlig köpte man en champagne som kyparen öppnade, serverade i ett glas på en bricka på scenen, också till artisten eller någon som var uppe och dansade. Varför inte en trave tallrikar att kasta sönder uppe på scenen? Vid bordet köpte man gärna in en helflaska whisky att dricka av under kvällen. En sådan här kväll var jag och min guidekollegor ute på. Det var vår första vecka här i Chania. Tillsammans med min nuvarande make och några av hans kompisar(min make som jag nyss träffat fast bara som kompisar eftersom han flörtade vilt med en av mina dåvarande kollegor - idag väninna boende här). Jag kommer ihåg att jag var uppe och dansade med en av kompisarna - som idag är död efter en trafikolycka - och vi blev serverade champagne på scenen.  Det var påskafton. Dagen efter skulle det komma nya gäster och min uppgift var att vara på flygplatsen och ta emot nya gäster. Jag mådde inte alls bra den dagen. Whisky är inte min grej, har aldrig varit och kommer aldrig att bli.


Tillbaka till igår. Som vanligt var vi på en taverna på gatan Xatzimichali Daliani. Denna gång blev det Throumbi Ladokolla. Det var nästan fullt och vi ville gärna sitta inne för det var ganska kyligt ute. Tyvärr var det bara reserverade bord inne, men sen visade det sig att ägaren bor någonstans i vårt område så han trollade fram ett bord. Kanske är detta den bästa tavernan på den här gatan för gud så otroligt gott allting var! Tillsammans med några kannor av Chanias bästa öl Charma skrapade vi rent på bordet. Makens tyska syster som är här på besök nu var så nöjd och glad att vi tog henne till detta ställe! En lördagskväll i Chania vimlar det av folk och just den här gatan är otroligt populär. Vädret var helt ok också igår och många satt utomhus under infravärmare.

Grillspett med xaloumiostVi avslutade kvällen på en ruffig, fult inredd irländsk bar. Den var otroligt charmig och med irländsk musik på helt ok nivå var det ett perfekt ställe att sitta och prata på. Här verkar engelsmän och irländare som bor här samlas. Inga greker såg vi men väl en gammal hund som låg och sov i en soffa. Här kan du dricka en pale ale eller Guiness om du önskar.

En kanna av Chanias eget öl Xarma

En riktigt trevlig kväll hade vi som kändes ordentligt välbehövlig också!

2 kommentarer: