fredag 31 mars 2017

Alltså Grekland och dess lagar...



Visst ni att den där lilla olivoljeflaskan som står på bordet på grekiska tavernor för det mesta är olaglig? För att den ska vara laglig ska den vara plomberad. När den väl är öppnad och någon har tagit olja ur den ska innehållet och flaskan slängas.

Det går förstås att kringgå lagen genom att köpa plomberingslock separat. Efter varje gäst som har använt olja kan man bara byta lock på flaskan och plombera den igen.

De flesta struntar förstås fullständigt i den här lagen och man kan ju undra varför de ens har ansträngt sig att hitta på en sån här lag i ett land som Grekland! Sen är ju förstås själva oljan oftast olaglig också. Här på Kreta köper de flesta oljan direkt av någon privatperson som har egen olja. Vem sjutton skriver kvitto då? Vi kommer ju att ta vår egen olivolja till tavernan. Det är ju heller inte riktigt rätt för då måste vi egentligen skriva en följdsedel från hemmet till tavernan. Detsamma gäller våra egna tomater. Jag undrar om det är tillåtet att odla tomater på baksidan av restaurangen och sedan använda dem i salladen? Myntan som ska vara i mojiton? Troligtvis inte..

Jag hörde på radion om problemet med att många slänger skrymmande sopor och kvistar mm bredvid sopcontainrarna men även att det blir "spontana" sophögar lite här och där. Någon dumpar skrymmande sopor på ett ställe och sedan fortsätter andra. Eftersom detta är ett problem uppmanas folk att ringa till kommunen för att de ska ta hand om skrymmande soporna. Vet ni varför ingen kommer att ringa till kommunen? Jo, för att om gör det så kommer man bara bli kopplad hit och dit utan något kommer att hända.

När det gäller hemlösa hundar ska det finnas några personer på kommunen som har hand om det. När vi i flera dagar hade en stackare som höll till utanför vår grind ringde vi flera gånger till kommunen och blev kopplade från den ena till den andra. Vad fick vi för råd. Ge honom inget att äta så försvinner han. Självklart fick han både vatten och mat och självklart stannade han kvar. När jag gick till supermarketen följde han med och satt utanför och väntade. En gång när vi var ute på promenad följde han med och då avvek han och hittade troligtvis ett annat hem, för jag har inte sett till honom igen. Han verkade så trofast och snäll. Hade vi inte haft våra egna hundar hade vi nog släppt in honom. Ja, vi ringde alla så kallade djurskyddsföreningar men ingen ville ta hand om honom.

Alla vet att det lönar sig helt enkelt inte att kontakta kommunen även om de säger så fint i radion mm att det är så det ska vara. Det funkar liksom bara inte praktiken det som i teorin låter så bra.
För en par år sedan skrev jag en "skaderapport" över ett stort hål i en väg nära oss. I och med att jag gjorde en skriftlig anmälan OCH gjorde ett blogginlägg som jag mejlade till dem blev det snabba ryck och de fixade till hålet. Men, bara provisoriskt. De fyllde med sand och skulle väl så småningom asfaltera. Men, det glömde de nog för nu är hålet lika stort som innan. Orkar jag bekymra mig och vara en god medborgare och informera om ett problem? Nej...


4 kommentarer:

 1. Ibland undrar jag om det är så mycket bättre här i gamla Sverige. Ja vid gropen sätts kanske en varnande skylt upp! Men gropen blir kvar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. hmmm ja, kanske det är bara som jag tror att allt blir fixat direkt i Sverige. (annars kommer ju Aftonbladet och skriver om det...)

   Radera
 2. Fy så många dumma lagar o regler det finns! (som få bryr sig om)
  Kämpa på - det kommer gå bra :)
  Ha en bra dag! /Ewa

  SvaraRadera