lördag 18 februari 2017

Läsarnas egna restaurangtips på Kreta

Här presenteras mina läsares restaurangtips på Kreta. Extra kul var det att det kom tips på ställen i Rethymnon eftersom jag i stort sett aldrig är där och vet ingenting. Om du också känner dig manad att bidra med ditt tips kan du mejla mig, skriva meddelande på Anitakretas sida på facebook eller i en kommentar här.

Ulrika tipsar om en taverna som ligger i en by som ligger strax ovanför Plakias (på sydkusten) Den heter Plateia och ligger i byn Myrthios

Anneli tipsar om två tavernor som ligger utanför Rethymnon. Den ena är Christos taverna i Gallou och den andra är Goules i Goulediana.

Lena och Birgitta tipsar om Stellas Kitchen på Soulio i Rethymnon. Hit ska ni gå för sen lunch eller tidig middag eftersom maten brukar vara slut vid 6-tiden!

Birgitta tipsar även om Steki och-eller To Steki som ligger i Chania vid den stora kyrkan. Även Colombo som också ligger där rekommenderas. De spelar soft jazzmusik för den som gärna lyssnar på det.

Birgitta tycker att ALLA tavernor i området Nea Chora utanför Chania är bra! (hon har provat många eftersom de ofta reser hit - min kommentar) De reser ofta till Paleochora också och tycker att Pizzeria Odyssevs, Pandelis taverna och Inochous är bra.

Läsarens bild från taverna Sokaki-citronträdgården
Anonym läsare tipsar om taverna Sokaki eller Lemonokipo- Lemon Garden i Rethymnon. Den ligger i kvarteret mellan Ioanno Melissinou, Nikiforou, Koroneo Panou och Renieri. Mysig gård mellan murar med citronträd, muralmålning, katter och god mat.

En läsares favorit restaurang är den familjedrivna restaurangen som finns på Hotell Corinna Star i Kalamaki utanför Chania. Hon säger att den ofta är fullsatt på kvällarna.

Gabriella rekommenderar Meraki Tavern i Agia Marina. Den kan du läsa om här. 

Malin som är en flitig Kretaresenärer med både många och långa resor till Chania varje år rekommenderar flera tavernor. Eftersom hennes stora intresse är att äta gott brukar även jag gå på hennes tips ibland! Jag kopierar hennes tips rakt av här:
 Platanias - Barba Thomas, Platanos, Drossia, Symposium, Sonio.
Agia Marina - Mitsos, Erontas, Romantza
Kato Stalos - Markos
Panos Stalos - Leventis
Nea Chora - Volakas, Manos, Achilleas
Chania på kvällen - Koutourouki, Chrisostomos, Glossitses
Chania lunch - Kouzina, Maridaki samt i saluhallen
Kolymbari - Argentina
Sen gillar vi att äta uppe i Therisso, har ätit på ett par bra tavernor där som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på. Den överlägset bästa lunchen förra året var uppe i Dounias i Drakona. Bästa fikastället med fantastisk utsikt är Nymfes uppe vid Venizelos gravar. (Akrotiri,  på vägen mot flygplatsen) Utflyktstips - Kör runt på Akrotiri en dag och besök alla stränder Marathi, Stavros, Seitan, Loutraki med flera. (min kommentar - besök även kloster som ligger på Akrotiri) Ät gott på taverna Patrelantonis i Marathi.

Mia tycker att Kyono i Platanias är både trevligt och bra samt att de har den bästa Stifadon. "Qua" håller med Mia och tillägger att Moussakan smälter i munnen och att "allt" är bäst där. Utsikten, personalen, smårätterna med mera.

Qua tipsar även om Irina i Rethymnon (i slutet av strandpromenaden) och säger att det är ett toppenställe för lunch och att servicen är bra.

Sedan har vi en anonym läsare som lovordar restaurangen på hotell Anais i Chrissi Akti. Bra mat och trevlig personal.

Inger tipsar om några ställen i Rethymnon - Prima Plora - kreativa rätter och sommartid underbart läge vid havet. Vassilis - traditionelll grekisk mat Avli - dyrare men bäst i stan. Italian Corner - Lite bättre pizza

Aleka som är bosatt i Rethymnon har delat med sig av sina bästa tips: Hon håller med om att Prima Plora är bästa stället i Rethymno. Hon skickar dit många hotellgäster från hennes hotell och tar alltid med hennes besök hemifrån hit. Ingen har varit missnöjd hittills. Deras saganaki är hennes favoriträtt och de som äter skaldjur säger att räkrisotton med ouzo är något extra.
Hon tipsar även om Alana i gamla stan.

En läsare under namnet Rimforsabo skriver så här; Vår favoritrestaurang i Chania heter Doloma. Den ligger några kvarter upp ifrån hamnen. Äkta Grekisk hemlagad mat. Där är du välkommen ut i köket och välja vad du vill äta. Det vi har valt har varit jättegott, och prisvärt. Mysigt ställe. När du vill hitta dit är det lättast att gå in på TripAdvisor, där hittar du Doloma på en karta. 


Har du också tips som du vill ska vara med på listan? Skicka ett mail, meddelande på facebook eller skriv kommentar här under. Du får gärna skicka med ett foto också (på mailen agrimanaki@hotmail.com eller som meddelande på min facebooksida Anitaskreta)

12 kommentarer:

  1. Kyano i Platanias borde vara med på listan!
    Trevligt, bra pris och tveklöst godaste Stifadon :)

    SvaraRadera
  2. Håller med Mia - Kyano i Platanias är bäst: utsikten, den fantastiska personalen, beställa smårätter "and eat like the greek", moussakan som smälter i munnen, det gamla trädet som är vid entrén, utsikten igen och den gamle och katten (Costas) :)

    SvaraRadera
  3. Inte jättefavoriter i Rethymnon men bästa omeletten får du garanterat på Irina, ligger i slutet på strandpromenaden från stan. Toppen för en lunch och även där mycket trevlig personal!

    SvaraRadera
  4. En av de allra bästa restaurangerna ligger i chrissi akti inne på hotell Anais !
    Jag har aldrig blivit besviken där !.
    Mycket bra mat och trevlig personal !.
    Har prövat matställen över hela Kreta !.
    Anita kanske vet vad restaurangen heter ? Anais ?...

    SvaraRadera
  5. håller med om att Prima plora är bästa stället i Rethymno. Skickat dit måånga hotellgäster och tar alltid med alla som besöker mig dit. Hittills har aldrig någon varit missnöjd. Deras saganaki är min absoluta favoriträtt, och av dom som äter skaldjur har jag hört att deras räkrisotto med ouzo är något extra.

    Även Alana i gamla stan är väl värt ett besök.

    SvaraRadera
  6. Vilket trevligt och annorlunda inlägg!
    Har dock inget att tillägga själv, men gillade att läsa det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du tyckte om det Lena! Tack! ha det gott, Anita

      Radera
  7. Hej! I Kissamos var vi väldigt nöjda med maten på alla ställen vi provade, vi har varit på många platser på Kreta men aldrig stött på så jämn kvalité på restaurangerna som där./Britta

    SvaraRadera
  8. Telchinia Tervaerna i Agii Apopstoli gör hemalagad go mat som ett tips. Tack for din blogg den gir glädje att läsa o få bra information både objektiv o subjektivt./Lykke

    SvaraRadera
  9. vår favoritt i Rethymno er LeDome. God mat og trivelig miljø. De serverer også fantastisk Irish.

    SvaraRadera