söndag 4 december 2016

Två världar


Godmorgon! Igen har det gått alldeles för lång tid sen jag uppdaterade här. Jag hoppas och tror att ni, kära läsare har överseende med det och ändå följer mig. Mina sex månader i Sverige börjar kännas väldigt avlägsna nu, och här rullar allt på som vanligt.

Bloggen har hamnat lite i skymundan, då jag sitter och skriver annat flera timmar om dagen. Mitt frilansskrivande ger inte nån högre lön med det är väldigt välkomna pengar när de kommer, och nu när det finns jobb blir jag gärna sittande med det långa stunder. Maken håller på med sitt slit och plockar oliver från morgon och till skymning. Vi själva har bara 9 stycken träd men han arbetar åt en annan som i sin tur åtar sig att plocka andras oliver. Detta slit ger 30 euro per dag, som är mycket välkomna pengar i vintertid.

Här hemma har det blivit lite julpyntat och jag tycker det är väldigt mysigt att tända ljus och adventsljusstaken på kvällarna men som vanligt är det alldeles för ljust på dagarna här för att någon julstämning ska infinna sig. Julshoppingen går lite trögt. Visst shoppas det inför jul här också men inte i någon större omfattning eftersom de flesta är utan pengar. Glöggfester och julbord som ni i Sverige roar er med före jul i Sverige existerar inte här. På spisen igår kväll var det lite kontraster. Det var min kastrull med risgrynsgröt och makens kastrull med kretensiskt örtte.

På bild nummer ett ser ni sonens julkakor - melamakarona - jag har slitit med dessa i uppåt 25 år och aldrig lyckats riktigt. Sonens var perfekta...

I fredags hade vi förstås tacomys...eller grekisk taco... Vi fixade till en gyrokväll hemma. Mycket godare än taco. Det är lätt att fixa. Pitabröd, friterad potatis, tomat, lök, yoghurt och sedan hade vi både gyroskött (fläskkött i "slamsor" som steks väl och kryddas massor) och lantkorvar.

Jag får önska kalo mina några dagar för sent! (ha en bra månad)! Och förstås ha en bra söndag!

4 kommentarer:

 1. Inte mycket julpynt här hemma i Umeå. En adventsstake och en julstjärna. Plockarfram en adventstake samt dekorerar apelsiner med kryddnejlikor när vi snart kommer till Paleochora.
  Redan less julmusiken på radion, måste vara ännu värre om man tar sig till affärerna inne i stan!
  Birgitta, än så länge kvar i Umeå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att du påminde mig om julmusik. Här ska skapas julstämningen idag med hjälp av julmusik som jag inte alls lyssnat på i år.

   Radera
 2. Vad är det för frilansskrivande du ägnar dig åt? Hälsningar från Kroatien!

  SvaraRadera