måndag 5 december 2016

Malotira - bergste


Igår skrev jag att maken hade en kastrull med bergste på spisen. Då kom jag inte på namnet på den, för jag visste att det inte var Diktamo som jag har om skrivet förr en gång. Idag kom jag på vad det var. Malotira - eller Siderites Syriaca som det heter på latin. 

Här på Kreta finns ju en hel del växter i bergen och många används till olika välgörande teer eller kryddor. Nu när jag läser på nätet om Malotira förstår jag att jag måste börja dricka det också istället för vanligt te. När svärfar levde hade han alltid en kastrull Malotira på spisen. 

Enligt grekisk tradition används Malotira som ett universalmedel mot olika sjukdomar. Det dödar bakterier och stärker kroppens immunförsvar. Det hjälper mot förkylningar. Har man ögonproblem kan man skölja ögonen regelbundet med teet. Teet ska fungera antiinflammatoriskt och innehåller massor av antioxidanter. 

Nästa gång ni är på Kreta får ni alltså köpa Malotira för att klara er från förkylningar!

4 kommentarer:

 1. Spännande att läsa om detta teet! Vet du om det går att få tag på i Sverige?
  Försökte få tag på Diktamos på Thassos i höstas men just där och då var det slut! Men detta teet är ju " sitt eget"! Finns det bara på Kreta?
  Ha det fortsatt bra annars hördu och tack för trevlig blogg!
  Vänlig hälsning Margareta!������

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Diktamos är en ört som finns bara på Kreta. Malotira däremot ska finnas på fler ställen och även i andra länder. Därför borde det inte vara lika svårt att få tag på det. Annars får du ta en tur till Kreta, här hittar du det i de flesta affärer som har kryddor och teer.

   Radera
 2. Neste gang jeg er på Kreta skal jeg kjøpe mye av denne teen, for jeg finner den ikke her bare nettbutikk. Den hjelper mot mange plager, muskel/skjelettplager, depresjon osv. Lykke til med forberedelser til jul på Kreta - koser meg fortsatt med bloggen din. Astrid

  SvaraRadera
 3. Köpte detta teet på Rhodos för 2 veckor sedan , det ska bli roligt att prova 👍

  SvaraRadera