fredag 28 oktober 2016

Årets NEJ - OXIVad kommer grekerna att säga nej till i år? 28 oktober är en av Greklands nationaldagar. Man firar minnet av denna dag då premiärministern Metaxas sa NEJ till Mussolinis trupper att passera genom Grekland år 1940. Landet drogs ändå med i andra världskriget men deras NEJ var ändå ett NEJ till fascismen.

Dagen är en nationell helgdag och man firar i alla städer och i många byar med parader av varierande storlek.  Butiker och skolor håller stängt.

Jag tror att årets NEJ vill nog grekerna säga till att

  • Helt plötsligt fick tusentals greker se att ännu 50 euro dragits av från deras redan låga pension. Tydligen hade staten akut behov av pengar och drog denna summa retroaktivt för diverse avdrag som klubbats igenom.
  • Massor av läkare nyligen varit på informationsmöte som hållits på i Aten och Thessaloniki -ett samarbete mellan arbetsförmedlingarna i Grekland och Sverige för rekrytering av läkare och annan sjukvårdspersonal till Sverige. Jag tycker det luktar 60-tal när massor av fattiga greker emigrerade till olika platser i världen för att finna en bättre framtid och andra blomstrande länder sökte personal till industrier.
  • Lånen som grekerna har på sina hus säljs vidare och obetalda huslån gör att husen hamnar på exekutiva auktioner. Hittills har det tydligen funnits en lag som skyddat "första bostäder" för familjer. Mångas bostäder står hotade om förslaget klubbas igenom.
  • Nya nerdragningar av löner och pensioner och höjda skatter och avgifter för det är faktiskt vad som väntar grekerna för de kommande åren. Istället för en bättring för invånarna väntas ännu sämre tider. Hur långt kan det egentligen gå???

2 kommentarer:

  1. Hoppas verkligen att tråkigheterna i Grekland får sitt slut snart så folket kan komma på fötter igen!☺

    SvaraRadera
  2. Inte kul när kurvan går nedåt i stället för uppåt. Tänk om Grekland kunde ha lite fler vinteröppna campingar....kanske kunde fler husbilsåkande ta sig dit då. Vi återkommer gärna fler gånger.

    SvaraRadera