fredag 24 juni 2016

Glad midsommar!


Som ni har märkt ligger bloggen lite vilande nu. Dels har jag inte haft inspiration till att skriva och dessutom ska ju bloggen handla om Kreta och som ni vet är jag i Sverige nu.

 Jag har även missat hela syrenblomningstiden på grund av min trigeminus neuralgi. (Läs här om ni inte vet vad trigeminus neuralgi är) Smärtan slog till för några veckor sen och jag har haft fullt upp med att klara av jobbet och lediga stunder har jag försökt sova bort smärtan. Jag har även fått se hur svenska sjukvården fungerar. Som ni vet har jag ofta klagat på hur det fungerar i Grekland men nu känns det som om vi har det ganska bra därnere. Vid ett tillfälle under en helg var smärtan i ansiktet så hemsk att jag besökte akuten här i Bollnäs. Min erfarenhet? Läkaren gjorde inte mer än att kolla i Fass maxdosen för min medicin. (det hade jag redan gjort själv) Dessutom ryckte han på axlarna och sa att han var ledsen att han inte kunde göra mer för mig och att han förstod smärtan och visste att "folk hoppat från broar på grund av den". Pris - 200 kr. Nästa läkarbesök var på vårdcentralen. Även denna läkare sa att han inte kunde göra något samt att han inte kunde skriva remiss till neurolog på grund av att det var fredag (???). Jag bad honom ta blodtrycket eftersom jag misstänker att smärtan orsakar högt blodtryck eller tvärtom att högt blodtryck orsakar värre smärta. Det var ruskigt högt. (så högt att en sköterska vid senare tillfälle sa att hon aldrig skulle ha släppt iväg mig om hon sett så högt tryck). Denne läkare sa bara att det var "lite högt" men inget mer agerande om att något måste göras för att få ner det. Pris - 200 kronor. Nästa läkare var något bättre. Han skrev i varje fall remiss till neurolog och ordnade att en sköterska ska kolla blodtrycket 3 gånger. Pris - 200 kronor. (Hemma går jag till neurologen i stort sett när jag vill och betalar då 20 euro) Kanske är det dock så här att när man väl får komma till en specialist efter X antal månader att det då görs ordentlig utredning och att man kanske får göra något ingrepp men det är ju NU jag har ont. 

Jag är nu ledig några dagar och ska njuta av den svenska sommaren. (solen skiner i Bollnäs!) Jag har lämnat min karriär på gatuköket för gott och istället är jag på ett konditori ibland och snart går jag på ett semestervikariat som personlig assistent. Att jag längtar hem förstår ni nog men efter att ha fått några svenska löner är ju frågan om jag någonsin kommer att kunna arbeta i Grekland igen. Där jobbar vi för slavlöner och vanligtvis med urusla arbetsförhållanden. Igår skulle maken ha sin lediga dag för juni. I sista minuten drog de in på den så istället för att spendera dagen på stranden med barnen blev han tvungen att jobba. Övertidsersättning? Ob-tillägg? 40-timmars arbetsvecka? Nej, det existerar inte. Maken känner att detta blir nog hans sista säsong på jobbet där han är men var ska han hitta ett bättre jobb? Det finns nog inte för alla arbetsgivare betalar så lite de kan och vill att personalen ska jobba så mycket som möjligt för den lilla lönen de får. Egen taverna? Ja, det är drömmen vi har. Sponsorer är välkomna att höra av sig :)

Jag önskar er alla en riktigt glad midsommar!
9 kommentarer:

 1. Jobbigt, Anita! Igår satt jag och en svensk väninna som bor här sen länge och diskuterade just sjukvården, jämförde vad vi hade för erfarenheter- och det var väldigt olika! Hon var nog mer positiv till den svenska medan jag har fått gott intryck av den grekiska, speciellt väntetider. Det är ju avgörande att man kommer till en läkare som är intresserad...Jag är beredd att betala om jag därigenom får bra vård och gott bemötande, men inte ockerpriser och "fakellaki" (muta i kuvert för er som inte kan grekiska...).Läkare jag pratat med suckar över den ökade administrationen även här i Grekland, ofullständig datorisering och nya bestämmelser i ett. Det känner nog svenska läkare också väl till.
  Hoppas dina plågor lättar omgående.
  Monica P

  SvaraRadera
 2. Jobbigt att du har din smärtproblematik nu!!! Jag har hemskt migrän till och från (folk säger "men gå och lägg dig och vila lite", men smärtan är så ohygglig så det är omöjligt att sova, jag går bara omkring och trampar och gråter...) så jag vet hur fruktansvärt det kan vara att ha ont... inte minst att försöka klara av livet samtidigt! Tråkig inställning från läkaren tycker jag. Även om han inte kan trolla bort problemet kan man ha en bättre inställning och vara beredd att utreda, prova olika metoder och sätt att hantera det hela. Man måste få känna att det är värt att försöka. Min läkare just nu har plockat bort min varje dag-medicin för att utreda från början och så har jag fått en ny tid. Då känns det i alla fall som att man försöker lite, från någon ände... Hoppas verkligen att det blir bättre snart!!!

  SvaraRadera
 3. Hoppas du trots din värk kan njuta av den svenska, underbara sommaren. Den är ju som finast just nu med all grönska, våra ljusa norrländska sommarnätter och behagliga temperatur.
  Jag tycker att det är synd att du upplever den svenska sjukvården som du gör. Men jag kan nog hålla med dig. Fram till år 2012 tyckte jag sjukvården var fantastisk här i Umeå. Då låg jag från och till på sjukhuset under 40 dagar. Men efter det har dom struntat i min värkande fot. Den får jag hållas med. Och gråstarren får jag nog se i rymden efter trots att den bara tar en halvtimme. Närjag inte är hemma har jag dock en "ledsagare", Arne och det är tur.
  Jag förstår verkligen att du längtar hem till familjen,jag skulle bli tokig utan Arne. Ni har inte funderat över om din man kan komma och jobba här ett tag? Vi hade två grekiska grabbar inneboende ett tag för några år sedan. Dom var 19 år och hade aldrig varit utomlands. En av grabbarna har stannat kvar och reder sig bra som personlig assistent. Det finns en stor "grekkoloni" här i Umeå.
  Birgitta i Umeå

  SvaraRadera
 4. Hei Anita. Jeg og mine to jenter er i Kato Daratso nå på ferie. Du er dypt savnet!! Hvem skal lage nøkkelringer til oss i år? Vi spiste på Dimitris og Sakis, det var noe som manglet på andre siden av gaten. Skjønner godt at du jobber i Sverige. Ha en fin sommer:-)

  SvaraRadera
 5. Vad jobbigt med verken. Hoppas du kan få någon hjälp.
  Förstår att du längtar hem.
  Här i UK är det heller inte speciellt glada dagar efter valet. Glada för viss, men inte för alla.
  Sköt om dej!

  SvaraRadera
 6. kom från kreta förra veckan åker igen till hösten,vet du var man kan långtidshyra rum mvh

  SvaraRadera
 7. Saknar dej på bloggen. Antar att du är kvar i Sverige.
  Hoppas att allt är bra, trots omständigheterna.

  SvaraRadera
 8. Hur går det, Anita? Saknar dig!
  Birgitta i Umeå

  SvaraRadera