fredag 19 augusti 2016

Vad har hänt?


Jag längtar till sammetslena nätter då man kan ta ett dopp i havet och därefter ett glas av Chanias eget öl Xarma. Jag längtar efter att dricka en freddo Cappucino (ja, jag har övergett den klassiska frappen likt många greker)

Vad är då mina vardagliga reaktioner över vad som hänt i Sverige sen jag sist bodde här? Folk är mer stressade även om de inte tror det. De har inte tid över till att göra ingenting. Ordet "klockrent" används i tid och otid både i tal och skrift. Ja, det är ett riktigt bra ord men jag kommer inte ihåg att det användes så ofta förut.

Sverige är ett bra land. Det serveras mat till eleverna i skolan. Det går att handla billigt i supermarketen om man jagar extrapriser. Som inbiten kaffedrickare hittar jag extrapriser på de bästa märkena av kaffe. I Chania är det omöjligt. Där brukar jag till samma pris som du här hittar till exempel Löfbergs köpa Lidls egna kaffe. Hu, hur ska jag kunna vänja mig vid det igen?

Lönerna....hur ska jag kunna jobba för 3-4 euro i timmen efter att ha haft svensk lön ett halvår?

Jag har i några veckor haft en bit av Kreta här. Min dotter är här och vi har haft riktigt kul tillsammans och gjort lite olika grejer som att plocka blåbär och svamp, cyklat, tågluffat i länet och shoppat lite grann. Första dagen hon var här bodde vi på hotell och hon fick äta hotellfrukost för första gången i sitt liv. Inför det dignande buffebordet utbrister hon dock - Åh, knäckebröd......


Jag har varit väldigt dålig på att blogga och jag ber om ursäkt att jag inte har svarat på kommentarer. Snart är jag tillbaka och då kommer jag att vara mer aktiv.

6 kommentarer:

 1. Hej på dej , vad kul att din dotter varit här och att ni har njutit lite av svenska sommaren tillsammans. Det är härligt nu när man kan ut och plocka bär och svamp. Ha det så bra .Helen

  SvaraRadera
 2. Jag tror att vi som ofta åker till Grekland också är mindre stressade. Kanske pensionärstillvaron också har påverkan. Men jag känner igen det där med extrapriser. Varje måndag morgon går jag in på COOP:s veckoblad och tittar. Och bestämmer vad vi ska handla under veckan. Samtidigt kan jag konstatera att vi som bara är två i hushållet borde lägga om våra inköp. Frysen är full, vi slänger mat (och det hatar jag). Faktum är att vi har något mindre matkostnad i Grekland än hemma. Och då äter vi bra på tavernor (förutom frukost). Hemma går vi praktiskt aldrig på restaurang.
  En annan undran, har du börjat planera din hemresa?
  Birgitta i Umeå, som är i Chania om en vecka.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Här är ett litet inlägg från en som i hemlighet drömmer om en framtid i Grekland. Trivsamt att se dina inlägg men också intressant att höra hur det känns att växla mellan Sverige och Grekland. Underbara bilder. Vet inte varför jag tycker så mycket om Grekland, vi har bara rest dit tre gånger, fastlandet, Samos och Rodos. Jag ska ta en titt på dina inlägg här, har själv skrivit lite om våra resor på mina bloggar.
  Jag antar att du funnit det bästa i dessa båda världar???

  SvaraRadera
 4. Men vad roligt att höra av dig! Har saknat din röst i Bloglandia! :)

  SvaraRadera
 5. Säger samma som Freedom....har saknat dina inlägg. Så roligt att få hit dottern....hoppas hon trivdes både i Sverige och i bär och svampskogen. :) Det är i år ett bra bär/svampår. Kul att du haft jobb här i Sverige. Jag längtar också tillbaka till Grekland få se i februari om det blir Marocko eller Grekland igen.Ha det gott.

  SvaraRadera
 6. Håller med, kul att se dig här igen. Jag har just vinkat av vänner som liksom du jobbar i Sverige för att ordna upp ekonomin, och som är väldigt kluvna till detta. Man vill helst vara i Grekland samtidigt som man gillar mest allt i Sverige! Jag som bor här stadigvarande är nöjd med detta, men min grekiske man kommer bara ihåg sånt som var jättebra i Sverige...(Biltema och sånt...)
  Monica P

  SvaraRadera