lördag 30 april 2016

Det är klart man längtar hem...


Det är klart man längtar hem..Svägerskan la ut några bilder från "vår" kyrka. Igår var den smyckad med blommor för långfredagen. Jag glömde totalt att det var långfredag igår. Jag jobbade 10 timmar på gatuköket igår och det var riktigt stressigt hela tiden. Folk här i Sverige hade ju nyss fått lön och mumsade i gatuköksmat. Snabbmat.

Idag är det påskafton. Idag är det valborgsmässoafton. Jag ska snart iväg för att jobba igen. Varför firar ni valborgsmässoafton?

Den grundar sig i en förkristen högtid men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg som blev helgonförklarad och därmed förbands hennes namn med de förkristna germanska vårfesterna som hölls denna dag. Kristendomen stämplade detta som häxförsamlingar. Natten mellan 30 april och 1 maj red häxorna på kvastar eller getabockar till offerplatserna. Där gjorde man ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra detta förde man oväsen i form av skott och eldar. Kvällens firande är alltså ett skydd mot onda andar och häxor. Så kom inte och säg att "vi greker" har konstiga seder i form av ögat som skyddar mot att man får onda ögat på sig. Här firar ni också ganska mystiska saker... Ha en trevlig Valborgsmässoafton!

3 kommentarer:

 1. Påsken har ju redan varit och Valborgsmäss känns mera som om vi firar in våren i stället för mota bort häxor mmm. Nu hoppas vi mera på att alla kalla vindar, hagel och regn ska dra bort och Våren göra sitt intåg. Så vackert smyckad kyrka. Förstår att hemlängtan känns nu.

  SvaraRadera
 2. Haha, visst firar vi konstiga saker ;) Trevlig Valborg! Hälsningar från Kroatien!

  SvaraRadera
 3. Som barn tyckte jag mycket om Valborg. Då köpte föräldrarna ettöressmällare till mig och brorsan. Och brasor som fanns överallt i Skellefteå när kylan kom på kvällen. Så det var en dag vi såg fram emot Varför den dan "firades" visste vi inte men man behöver nog en dag att fira emellanåt. Konstruerad, men det gör även grekerna. Det är ju 1 maj idag och helgdag. Idag den 3 maj.
  Nyss återkommen hem från Kreta och nu längtar jag tillbaks. Och vad ska du göra!
  Birgitta i Umeå.

  SvaraRadera