måndag 14 mars 2016

Rena måndagen

I går var sista karnevalsdagen. Helgen har för många gått i karnevalsanda med och det har anordnats festligheter på olika ställen. Vädret har tyvärr varit grått och regnigt och förstört lite grann för karnevalstågen. Vi brukar inte åka iväg på detta utan är hellre hemma och tar det lugnt. Dottern och hennes kompis åkte iväg utklädda till Kissamos där det varje år är parad. Rethymnon har också varje år en stor och populär karneval.

I dag inleds fastan som de flesta ändå inte kommer att följa. (förutom svärmor och några fler) Rena måndagen firar dock alla och idag äter man skaldjur, grönsaker och några speciella rätter.

Jag och maken åkte in till saluhallen i morse där det alltid är full kommers den här dagen. Trots att vi åkte in redan vid 11 var det många som satt och åt lunch där. Den här dagen äter man i stort sett hela dagen och i en del familjer dukas bordet på morgonen och sen dukar man inte av förrän på kvällen.

Det traditionella brödet för rena måndagen - Lagana

Fiskrom i en hink (den gör vi taramosalata av - fiskromssallad) och Chalvas gjort av sesammjölk 

olika inläggningar av oliver och längre bak rödbetor, paprika och annat inlagt som äts idag

En del av all goda mat som serveras i tavernorna i saluhallen

Letat sig in eftersom det var kallt och regnade ute

Dagens inneställe - kafeneiot i saluhallen

Detta äts idag (samt bläckfisk, räkor och liknande)

Vi åkte traditionsenligt till vänner och här är ett hopplock av vad jag åt. Maken hade gjort räkor i stark tomatsås och friterat calamares som vi hade med oss.

 Tradition är att ha picknick i naturen och flyga drake men de sista åren har det regnat och varit kallt så vi har varit hemma hos vännerna istället.

1 kommentar:

  1. Oh, söta kattungar <3 Och maten ser intressant ut :)

    SvaraRadera