tisdag 10 november 2015

Fournes - god grekisk mat


Ibland kan det hända att maken får lite spontana infall. I söndags hände det. Jag trodde han skulle stå för matlagningen hemma då han hade tagit fram kött från frysen. Vid lunchdags började jag fundera om det kanske skulle bli jag som fick laga maten ändå.
 - Är det någon som ska med? Då får ni göra er i ordning.
Aha, vi skulle äta ute nånstans. Det är ju inte precis vad vi brukar göra vintertid. Vi for iväg till byn Fournes. En bekant som jobbar på banken på vardagarna är på helgerna i sin by och lagar mat på familjens taverna. Maken har pratat förut om att han vill prova den och nu var det dags. Tavernan ser inte mycket ut för världen utifrån. Den lilla skylten på bilden är allt som skvallrar om att det är en taverna. Den plus alla bilar som står parkerade vid vägen för tavernan är populär!
Vi var riktigt hungriga och det blev några snabbfoton innan alla högg in på maten. Ingen tid till att arrangera snygga foton...

Det var vi i familjen (4 st) och vi åt sallad, tzatziki, saganaki, lantkorvar, köttfärsbiff, deras special - en ugnsrätt med kött och grönsaker och lamm med stamnangathi ("bergsgräs"). Vin och öl. Bröd. Innan maten ställdes det fram olivpasta och kretensisk ost. Mjuk kaka och glass till efterrätt.
50 euro! Det var längesen vi lyckades äta så mycket och så billigt. Och det var gott, riktigt gott!


11 kommentarer:

 1. Å, det så godt ut. Så mye for 50 euro , heldige dere.
  Nå ser vi fram til sommerferien 2016. Har akkurat booket reise til vakre Kreta.
  Godt å ha noe å se fram til i disse mørke november dager.
  Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Irene.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt för dig att ha något att se fram emot? Visst var det du som funderade på Chania istället för Rethymnon i år? Men det blev Rethymnon ändå, eller hur var det?

   Radera
  2. Ja, det ble Rethymnon , og det blir det til neste år og. I år leide vi ikke bil så det ble ingen tur til Chania. Var meningen at vi skulle leie bil og farte litt rundt på øya , bare finne en plass å overnatte , tusle rundt osv. I stedet ble det avslapping de lux.
   Neste år satse vi på mer opplevelser . Kunne virkelig tenkt å få med oss en rundtur i Chania. Vet det er ei norsk dame som har det.(blogg Hverdagsliv på Kreta) Ellers er det jo masse vi ikke har sett ennå. "Gubben" er historie interessert og les om utgravinger osv. Så jeg tenker det blir ikke 14 dager strak ut i 2016.(ha ha)
   Uansett er det godt å ha noe å se fram til.
   Kos dere i det fine været dere har nå i november .
   Hilsen Irene.

   Radera
 2. Låter gott! Och fantastiskt pris!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går att hitta humana priser här fortfarande så de som säger att det är dyrt här går helt enkelt till dyra ställen.

   Radera
 3. Det var billigt! Hade kostat minst 50 per person här! Jag vet att man äter mkt grönsaker i grekland men jag har fått för mig att man äter ganska mkt kött med, stämmer det? Eller är det totalt fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. oj, är det så dyrt på Capri.. Ja här i Grekland äter de mycket grönsaker. och kött. och bröd. Ja, jag skulle nog kunna säga att de äter mycket av allt. Bönor och linser hör också till husmanskosten vintertid. Vi äter det minst en gång i veckan.

   Radera
 4. Hej!
  Något helt annat. Har precis läst att den brittiska organisationen Jubilee Debt har räknat ut att sedan 2010 har IMF tjänat 24 miljarder kronor på Greklans lån.

  Klarar grekerna att betala som det är tänkt har IMF tjänat ytterligare 16 miljarder kronor till 2024.

  Även ECB och diverse nationella banker kan tjäna en hacka. Närmare bestämt över 100 miljarder kronor på sina lån till Grekland.

  Eurogruppen har tagit ett åtagande om att återbetala en del av vinsten till grekerna. Dock har pengarna hållits inne sedan 2013.

  Jubilee Debt visar också att mindre än 10% av nödlånen kommer det grekiska folket till gagn. Resten går åt till att säkra dem privata bankerna som tidigare har lånat ut pengar.

  Detta är ingen nyhet och då förvånar det mig ännu mer att grekerna röstar som dem gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus? Hur anser du att de skulle ha röstat och varför?

   Radera
 5. Jag anser att den absolut viktigaste frågan av alla är att återgå till drachma. Inget annat kommer att rädda Grekland. Jag ser också det är av mycket stor vikt att Grekland slutar sälja ut sina statliga bolag till utländska företag. Sen kan det kvitta vilket parti från vänster till höger som står upp för dem här två frågorna men inget annat kan vara viktigare just nu.

  Sen vet du likväl som jag att det finns massor med "experter" som hävdar att detta är den bästa lösningen och lika många som hävdar motsatsen.

  Jag är "bara" halvgrek och endast i landet några gånger om året. Du bor där och har säkert en annan syn på situationen. Mina intryck är dock att grekerna anser sig vara mer européer om dem är med i Euro. Detta tror jag har att göra med det geografiska läget som talar till landets nackdel ur den aspekten.

  Min mamma som har bott många år i landet, även långt innan EU var på tapeten, har någorlunda samma reflektion.

  Nyligen såg jag en äldre man som kommenterade att det var lika mycket tjafs under juntans tid som det är idag men då hade alla i varje fall ett arbete.

  Intressant för jag har sett den åsikten väldigt många gånger från forna Sovjet. Folket struntar oftast i vilket styre landet har. Det viktigaste är att man har ett arbete, ett tryggt samhälle och möjligheten att kunna laga mat till sina barn.

  Själv har jag varit ofta i östeuropa och för varje gång jag åker dit ser jag fler uteliggare och fler flashiga butiker och lyxbilar. Jag säger inte att forna östblocket var idealet men jag ställer mig frågan om jag är lyckligare som människa för att jag kan välja mellan tjugo olika bilmärken och vilka klädmärken som helst samtidigt som min granne måste flytta ut på gatan för att han/hon inte har något arbete längre.

  För inte så länge sedan såg jag ett inslag från såväl gamla Sovjet och Östtyskland. Där hade tidigare varit två industrier som idag producerade precis lika mycket som förr men endast med en tiondel av personalstyrkan. Är det bättre?

  Kommer inte Grekland i samma situation om dem skall sälja ut alla statliga bolag till utländska investerare? Jo, jag vet att det har varit en enorm korruption i dem grekiska bolagen som också måste bekämpas.

  Puh, det blev ett långt inlägg men du frågade:))

  Jag själv blir lika förtvivlad varje gång jag är i Grekland och skall handla mat och ser gamla människor behöva lägga tillbaka sina matvaror för pengarna inte räcker till. Jag själv med hyfsad ekonomi tycker maten är dyr i dem grekiska mataffärerna.

  Min åsikt är att eurosamarbetet har pressat upp priserna och skuldläget dessutom har tvingat landet till en massa import av varor som ni har mycket bättre själva.

  Vi skall inte prata om dem militära utgifterna där ni är förpliktigade att köpa en massa vapen, till vilken nytta?

  Även om turkiska flygvapnet kränker gränserna med jämna mellanrum så är det väl ingen som på fullaste allvar tror att en Cypern-kris återkommer, eller?

  Nu skall jag sluta men det är intressant.

  Ha det bra!  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina synpunkter, Marcus! Intressant. Själv har jag - liksom många andra tror jag - bara gett upp hoppet om något bättre och istället kämpar vi på och gör det bästa vi kan av situationen.

   Radera