måndag 26 oktober 2015

Mitt älskade Kreta


Idag har jag varit turist igen och det har varit en både lärorik och intressant dag. Jag tror jag har fått se det bästa av Kreta och jag lovar att den här turen ger svar på större delen av de frågor som turisterna brukar ha om Kreta och dess seder och traditioner.


Dagen började med ett besök i Vrisses där vi besökte ett vinfabrik och vi fick veta hur deras olika viner, raki och ouzo tillverkas. På gården finns även familjens gamla olivpress och vi lärde oss hur hela proceduren går till. Väldigt intressant och jag lärde mig en del nytt faktiskt, bland annat ett trick hur man kan se på oljan om den är kall- eller varm-pressad.


Höjdpunkten för mig i byn Imbros var ju självklart "sfakiani pita" med timjanhonung.


Eftersom vi slingrade oss fram efter bergsvägar och var uppåt 1200 m ö h. (kanske högre t o m) så var jag så glad att jag redan på morgonen upptäckte att chauffören var samma chaufför som körde runt med mig för 23 år sen när jag jobbade som guide. Oj...på den tiden måste ju han ha varit nybörjare och nyss fått körkortet kom jag på nu..


Guiden Jannis (grek som talade utmärkt svenska) guidade med stor entusiasm och kunnande.


Jag är glad att jag fick möjlighet att åka med på den här utflykten som Apollo kallar "Mitt älskade Kreta".  Att hyra bil eller buss på egen hand har sin charm och man kan upptäcka så mycket på egen hand men man missar en del. Nästan alla byar här på Kreta har sin historia och allt finns inte att läsa sig till. Jag vet att många som bokar allt på egen hand rynkar lite på näsan åt charter och vill inte "gå i flock". Nej, jag vill också gå min egen väg men jag vill också lära mig lite mer om den här fantastiska ön. 


Ett mosaikgolv från 50 f kr. Ägaren rev ner sitt gamla hus för att bygga ett nytt. Sen fick han förstås inte bygga sitt nya hus eftersom det låg ett stycke historia under hans hus. I byn Lapa.


Kyrka tillägnad jungfru Maria med freskmålningar från  - kommer inte ihåg, gamla var de i varje fall.

Vi såg mer och vi gjorde mer, men jag ska inte trötta ut er. Dvs jag är trött och går och lägger mig nu för imorgon har jag en lång dag framför mig.

7 kommentarer:

 1. "petit chef" en resande gourme!26 oktober 2015 kl. 22:15

  Det verkar som att vi får ställa bilen en dag och åka iväg på "turist-tur" nästa gång vi besöker vår favorit-ö! Mycket spännande har vi upptäckt på egna hjul, men Kreta har så mycket mer som vi vill se och uppleva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är det som är det bästa med Kreta. Det finns hela tiden något nytt att upptäcka.

   Radera
 2. Samma reaktion när jag berättar att jag brukar åka runt i Hop on Hop off bussarna när jag är i en ny stad. Dels får man information om sevärdheterna man passerar och man får även lära sig lite historia. Vill man se mer är det bara att hoppa av och sedan åka vidare med nästa buss. Jag tycker även att man får en bra överblick över den nya staden och det är lättare att hitta när det är dags för egna små turer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det kan jag tänka mig, för hur gärna man än vill vara på egen hand så är det ju bra att få som du säger lite överblick innan man ger sig ut på egna äventyr.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Roligt och lärorikt att vara turist - även på hemmaplan. Vi har lärt oss en hel del om Stockholm när vi någon sommar tagit en turistbåt t.ex. ;) Raki blev vi för övrigt bjudna på precis hela tiden i Albanien och Makedonien ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyckte du om Raki? Jag är tyvärr inte så förtjust i det så där har jag inte blivit så kretensisk.

   Radera