tisdag 27 oktober 2015

Knossos


Idag har jag gjort en resa bakåt i tiden! Jag åkte med på en guidad tur till Knossos. Till den minoiska tiden. (omkring 1500 f kr) Hit måste man åka på guidad tur för annars är risken att man ser bara det som ni ser på bilden just nu. Ja, en av Kretas största sevärdheter, men det är så mycket mer. Innan man gör sin rundtur här så bör man ha hört lite mer om historian eller ha läst på lite. Tänk att barnen i skolan här läser ett helt läsår om just Minoiska tiden! Vi hade med oss en guide som läst arkeologi på universitetet och hon kunde verkligen sin sak och det gjorde att man kunde se framför sig hur de levde på den tiden.

 Det var en perfekt dag att åka hit eftersom det är slutet på säsongen och inte alls mycket folk. Mycket är rekonstruerat här men en hel del är original också. På museet i Heraklion finns det mesta av fynden som gjorts här.

Faistos-disken
På bilden ovan ser ni Festos-plattan. Jag har ju nu i flera år sålt smycken som är kopia av den och här är den - originalet. Den här är dock inte från Knossos utan från Festos-utgrävningen som ligger på södra Kreta. Festos var stad nummer 2 under den minoiska tiden och den utgrävningen ligger kvar som man funnit den och är inte rekonstruerad som Knossos.

Här ser ni ett till smycke och även det här har jag haft som silversmycke i butiken. Den här har funnits i Malia som också var stad på Kreta under samma tid. 


Imponerande freskmålning från Knossos. Som ni ser så är det bara delar som är original. Ni måste helt enkelt se museet. Det finns så imponerande konstverk, bruksföremål, smycken mm från flera olika tidsepoker. Museet var stängt under 6 år för restaurering men nu är det öppet och det är helt obeskrivligt allt vad man kan se här!

miniatyrer som man tror användes till kosmetika eller eventuellt som "leksaksservis" till barnen


Knossos ligger cirka 5 kilometer utanför Heraklion. Museet ligger inne i Heraklion stad. Det bästa sättet att åka hit är att åka med på en guidad tur, men se till att ni tar reda på att det finns tid till besök på museet också och att det inte bara är Knossos-utgrävningen. Från Chania kan man ta lokalbuss till Heraklion och sedan ut till Knossos eller så hyr ni en bil, men då missar ni förstås allt det som guiden berättar i bussen. Ute på Knossos så finns det lokalguider men det är ju alltid bra att ha lite kött på benen innan man kommer hit så man vet vad det är man ser.

Mitt under sommaren så blir det stekhett ute vid utgrävningarna och mycket folk är det så jag tycker ni gör som så att ni tar en badsemester mitt i sommaren och sen kommer ni i slutet eller början av säsongen och upplever allt annat som Kreta har att erbjuda.

8 kommentarer:

 1. Historiska sevärdheter blir ofta betydligt mer intressanta om man är påläst eller har en guide! Läste förresten precis på Veikens blogg att hon besökt Chania och bazaren och tyckte att det var dubbelt så dyrt som i Sverige!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var in och kollade den bloggen nu och det var om "lädergatan" det stod att det var dubbelt så dyrt som Sverige. Där säljer de lädervaror, silver och guldsmycken, olivprodukter mm så jag vet inte riktigt vad hon har jämfört med i Sverige. Handgjorda läder"flipflops" t ex köpte jag för 15 euro.

   Radera
 2. Håller med - läs på innan! Guiderna ute på Knssos är väldigt skickliga. Jag tycker att man ska besöka både utgrävningen och museet för att få en helhetsbild.
  Och bikakesmycket är så vackert! Någon sa att man snart knäckt texten på Faistosskivan - måtte det inte vara sant. Det ka väl få finnas några mysterier kvar....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast mysterier kommer det alltid att finnas. Så även om de knäcker den texten så finns det mycket mer de inte vet än. Hoppas bara att det står något spännande på Faistosskivan så det inte är bara nån inventarielista som jag jag läste någonstans att det kan vara....

   Radera
 3. Jag var en vecka på Kreta 1965 men missade alla utflykter för jag hade gjort av med pengarna i Aten. Nån gång SKA jag åka dit igen!
  Monica P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du hade säkert kul både på Kreta och i Aten. 1965!! Oj, jag skulle gärna ha velat se hur det var här då.

   Radera
 4. Vad roligt att ni fick en sådan bra guide! Det betyder ju mycket. Jag var på Knossos 1989 (ett tag sen) och minns att det var både intressant och stekhett. Ja, det var i juli/augusti ... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är vad som kännetecknar Knossos i Juli-augusti. Stekhett! Du får komma tillbaka en annan tid på året.

   Radera