måndag 5 oktober 2015

Grekiskt bröllop


                       Igår var vi på bröllop. Det hölls mitt på dagen i Agia Apostoli kyrkan.


Innan bruden anlände passade jag på att ett ta ett foto på buketten. Här anländer alltid brudgummen först i blomstersmyckad bil. Samma bil åker sen och hämtar bruden.  


 Här är de "stefana" - ringarna som förenas med ett band och som blir placerade på parets huvuden.                                                                      Och här är jag


                                   Vigseln hölls utanför kyrkan och här väntar paret på prästen.


Kan ni se "risregnet"?

Traditionella "xerotigana" låg pa allas tallrikar när vi anlände. 

 Efter vigseln i kyrkan så åkte vi iväg till festen som hölls i Gerani. Jag måste erkänna att grekiska bröllop känns inte speciellt romantiska. De enda tillfällen jag kan känna mig lite rörd under grekiskt bröllop är om det är en bra präst och han säger några fina ord efter själva vigselakten. Själva vigseln är ju på gammalgrekiska och det förstår ju knappast någon.


På festen spelades det på hög volym och emellanåt var det blinkande "discoljus". Det kändes lite konstigt när vi ibland gick ut för att få lite luft och upptäckte att det var ju dag fortfarande.


Självklart serverades det traditionella pilaffiriset. Kött som kokas och på buljongen kokas det "gamopilaffi" - bröllopsris.  Det plus mycket, mycket mer.

11 kommentarer:

 1. håller helt med. Det där vackrar/rörande finns inte med i de grekiska bröllopen. Därför jag absolut ville ha ett Svenskt bröllop. Men det blev ju bra med ett grekiskt till slut iaf :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir ju som man gör det till och vet man vad man vill ha så :)

   Radera
 2. Det är väldigt spännande med olika bröllopskulturer och traditioner kring det. Här i Bayern verkar det väldigt vanligt att brudparet bär traditionella Lederhosen och Dirndl. Ett av mina barns båda pedagoger på Kindergarten gifte sig i våras. Då åkte hela barngruppen dit och kastade ris på dem efter vigseln :) Mest spännande verkar det ha varit att se hur deras resp män såg ut i Lederhosen :)
  Hälsningar Linnea i Bayern

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det intressant med olika bröllopskulturer! Även om saker och ting ändras med tiden så finns ju en hel del skillnader ändå kvar.

   Radera
 3. Hej!
  Var på Kreta på semester under sommaren, testade en honung som kommer fr Kreta blomster honung eller något liknande, hade den i yoghurten, himmelskt gott!!
  Ha en bra dag.
  Hälsn Mona

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm, Kretas honung m[ste vara den absolut bästa!

   Radera
 4. Vi var upp till den vackra lilla kyrkan och fotograferade i solnedången (var i Agii Apostoli 29/8 -5/9) och vi badade varje dag på Iguana beach som syns i bakgrunden nedanför kyrkan. Var även in i din butik och köpte ett armband :)
  Hälsningar Anne-Lie från Gävle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå jag vet att ni var in till mig :) Visst den mysig den lilla kyrkan?

   Radera
 5. Kommer ner pa fredag ,har du fortfarande oppet? Halsn. IngaBritt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag stänger nog nån gång nästa vecka. Öppettiderna är dock väldigt begränsade nu för det är ganska tomt i butiken. 11-13 och 17-20 är jag här. Vi ses!

   Radera
  2. Hej Anita, vilka fina bilder!! Ligger kyrkan vid stranden? ser mysigt ut!

   Ha en underbar helg! kram

   Radera