lördag 15 augusti 2015

Helg idag


 15 augusti är en av Greklands viktigaste högtider. Jungfru Marias himmelsfärd. Alla som har möjlighet att vara lediga är det. Alla som har möjlighet att lämna städerna för att fira ute i byarna eller på någon ö gör det. Min svärmor som är djupt troende fastar alltid 15 dagar innan den 15 augusti. (Alltså inte "vätskefasta", utan inget kött, ägg, mjölk) Det är stor "namnsdag" förstås också. Alla som heter Maria och är gifta har namnsdag, alla Panagiota, Panagiotis och Despoina. (Panagia kan man säga är Marias "andra" namn, Jungfru Maria och därifrån kommer ju namnen Panagiota och Panagiotis) Och alla önskar förstås varandra XRONIA POLLA (många år)

I år har jag i stort sett glömt bort att det är helg. För oss som jobbar inom turismen spelar det ju ingen roll vad det är för dag. Varje dag är densamma. Det enda som gjorde att vi hade lite koll var att supermarketen är ju stängd 2 dagar i rad så det viktiga var ju att se till att det fanns mjölk hemma. 

De åren jag jobbade på hotell var det alltid kaos runt det här datumet. Greker från hela Grekland (och även från andra länder) letade rum. Nu är det ganska tomt på grekiska turister. Ett fåtal är det, men de är väldigt lätträknade. 

4 kommentarer:

 1. Men är det sant!!??? Vi har varit sååå hungriga idag!!! Nu fattar jag varför... Vårt kylskåp var totalt tomt eftersom vi tömde det inför färjeresan. Vi åt en pytteliten frukost (några kex) och gav oss av för att storhandla (för ca tio dagar som vi brukar). Jag såg dessutom fram emot att få botanisera i grekiska butiker! ALLT var stängt!!!! Vi som tänkte att grekerna jobbar jämt och att vi säkert kan vi handla! Och så prickade vi in en sån dag... Vilken otur! Nu på kvällen (i Albanien) har vi fått tag på mat. Helt slut båda två av hunger... ;) Hade inte koll på den här högtiden ;) Vi tänker väl lite svenskt, men vi är så vana att det alltid finns nån som vill sälja och har öppet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men oj, det skulle jag väl ha tänkt på att tala om för du skrev ju att du skulle handla i grekisk supermarket. Men minimarketena var väl öppna? Här är det bara de stora supermarketena som är stängda idag. Och inte visste jag att ni skulle vara i Grekland bara en dag. Ni skulle väl ha stannat och firat vid nån kyrka eller så idag. Stackars er som missade grekiska maten!!

   Radera
 2. Ja vi tycker lite synd om oss (eller så är vi lite klantiga för vi har inte läst på ordentligt inför alla de länder som väntar nu.) Vi var nog tre dagar i Grekland, men egentligen hade vi kanske velat stanna lite längre. Vi funderade först på att ta en färja som gick längre söderut, men det var både dyrare och betydligt längre båtresa. Sedan funderade vi på att åka ut till Korfu, men sen lockade det inte tillräckligt eftersom vi just för närvarande är lite trötta på stränder. En bloggläsare skrev på FB att vi borde besöka Ioaninna och sjön, så då gjorde vi det istället. Fint! Vi har ingen aning om ifall minimarkets har haft öppet. Vi kan inte parkera vid dem med vår 7,5 meters husbil ;) Vi hade tänkt handla och sedan stanna i området över natten men inget var öppet så det gick liksom inte. (I normala fall har vi ganska stor buffert, men man tvingas stänga av gasolen på färjorna och vårt kylskåp tar sedan ca 3 dagar att komma igen, eftersom högsta effekt är trasig ;)). Campingen i Igourmenitsa var jättefin och vi trivdes där (stannade två nätter). Vi åt på restaurang där (eftersom kylen inte funkade), men de hade tyvärr bara italiensk mat. (Jag gillar grekiskt mycket bättre än italienskt, men har bara ätit grekiskt i Sverige...). Så ja... vi missade den äkta grekiska maten tyvärr. Får kanske resa till Grekland vid annat tillfälle. Nu är vi i Albanien, trötta, men det ska bli intressant att resa långsamt norrut,

  SvaraRadera