tisdag 30 juni 2015

Hur ska jag kunna förklara?


Jag vet ju inte allt eller jag vet ju egentligen ingenting om allt som händer inom den ekonomiska världen. Jag vet bara hur den enkla människan lever. När jag vet att folk i Sverige frågar sig varför grekerna inte tar krisen på allvar och inte förstår att de måste acceptera åtstramningsåtgärder för att få hjälp då vill jag svara med att jag vet hur vi lever. Vi klarar inte av mer åtstramningar. Mer skatt? Jamen, gärna, för de som tjänar mycket men hur mycket mer kan de ta från de som har pensioner på kanske 500 euro? Sänkta löner? Hur mycket mer kan de sänka lönerna? Ska vi inte ens kunna äta oss mätta eller kunna betala de mest nödvändiga räkningarna?
Höjd pensionsålder? Till 67? Jag tänker på min man.. Han har jobbat sen han var 15 år. Servitör i många år. Nu är han kock. Sommartid vet ni som följer min blogg att vår arbetsvecka är omkring 70 timmar. Är det inte ok då att gå i pension vid 65?  OM han klarar av att jobba så länge. Förtidspension då kanske? Nja, det tror jag inte han skulle få igenom även om han redan nu har problem med både axlar och ben. Sjukskrivning? Ja, han var det en gång för några år sen när han hade vrickat foten och verkligen inte kunde gå. Med papper från läkaren och en bra arbetsgivare fick han sin lön ändå. Att gå igenom byråkratin för att få ut pengar från försäkringen för en sjukskrivning på några dagar tror jag inte det är många som orkar. Det är liksom inte bara att ringa och sjukskriva sig..

Kanske har jag fel men jag tycker mig se att nuvarande regering åtminstone försöker vara ärlig mot folket. De är människor som ser arbetarna och pensionärerna men kanske inte det är så det ska fungera utan det rätta är att spela med i det stora makt och ekonomi-spelet?

Vad har grekerna för val? Att tacka ja till mer åtstramningar som betyder att Grekland hankar sig fram ett tag tilll men ingen återväxt finns i sikte. Orkar de det?
Eller tacka nej till fortsatta åtstramningar och ta ett hopp in i det okända? Ta ut pengar så du har ett tag, bunkra mat och tanka bilen så du klarar dig ett tag och kör på?

De är så vana nu så de vet att vad de än gör så är det bara att köra på och försöka överleva.

Igår kväll gjorde vi det som är så typiskt grekiskt. Efter avslutat jobb åkte vi ner till kantinan på stranden. Där stod de och grillade kött till kunderna. (de får ju förstås bara servera plastinpackade smörgåsar) Vad väljer ni? En liten plocktallrik med tomat, lök, grillat bröd och kött som är olaglig eller en inplastad smörgås som är laglig? Javisst, ja. Enligt lag ska de stänga strandkioskerna vid solens nergång också. Tråkigt, va? Tur att de inte gör det för det finns inget härligare än att sitta där nattetid med fötterna i sanden. Vill jag säga att grekerna gärna bryter mot lagen? Nej, jag vill säga att grekerna även under hårda förhållanden oftast orkar leva gott.

Är det inte det som gör att det är att vi har så många turister som är "Greklandsfrälsta"? Och gästvänligheten. Vad som än händer här så kommer alla - från kantinainnehavaren till turismministern -   att ta hand om turisterna, var så säkra på det!

5 kommentarer:

 1. Du har så rätt Anita.
  Monica P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldeles riktigt, Anita! 💙

   Maria

   Radera
 2. Delar dina inlägg om Grekland som jag tycker är sååå bra. Håller med dig ....vi upplevde en väldigt fin gästvänlighet förra året. Skulle gärna åka ner igen....vi får se hur det blir med den saken :)

  SvaraRadera
 3. Jag tänkte också innan på det där med pensionsålder i Grekland och tycker verkligen inte det är rimligt att de ska behöva jobba till samma ålder som t.ex. i Sverige, där arbetsdagarna vanligtvis är 8 timmar, man har ganska frikostigt med semesterdagar och helt enkelt bra villkor och trygghet som arbetstagare. Samt att många i skandinavien börjar arbeta sent (se på mig t.ex. som ännu studerar, är 27 år och hittills enbart sommarjobbat) - ok, studie-relaterade fysiska besvär kan i och för sig likställas med de kroppsliga problem t.ex. kontorsarbetare tenderar att få och på så vis bidra till att slita ut kroppen trots att man inte arbetat i egentlig mening, men i och för sig brukar jag inte heller i praktiken ha 8 timmars studie-dagar, så känns mera som att jag har ett "deltidsjobb".

  Nå, om de flesta greker då har det ungefär som du och din man så arbetar ni upp till 70 timmar/vecka (30 timmar mer än det normala i Sverige??!), man börjar ofta jobba redan som barn, kan också tänka mig att det tummas en hel del på anställdas rättigheter (här på Teneriffa t.ex. är det ingen självklarhet att ha 2 dagar ledigt i veckan, utan det är en LYX - beroende på vilken bransch man är i förstås. På min pojkväns första jobb inom restaurang fick han en HALV DAG ledigt per vecka..!) - Detta bottnar ofta i att det handlar om svartjobb, men för företagare, butiksägare o.s.v. förstås också i att man kanske inte har råd med extra personal och inte heller har råd att hålla stängt, och därför måste jobba 7 dagar i veckan... Ett ekorrhjul är vad det är, allt dehär med arbete och ekonomi och krav på ständig tillväxt och effektivering.. :/

  SvaraRadera
 4. Hej, åh ni gjorde rätt i äta grillat! Ha ha, skulle jag också vilja göra men måste nog sitta inne på kontoret hela sommaren. För någon som inte vet hur Grekland fungerar är det nog lätt att köpa propagandan om "lata greker". För mig har det gått så långt att jag vägrar diskutera Grekland om jag inte vet att personen jag pratar med åtminstone läser internationell press och inte bara köper det som står i DN utan att tänka efter. De "lata" (om man nu skall generalisera) är väl i så fall de statsanställda, folk som sitter på ministerier och jobbar tre timmar om dagen, men i den privata sektorn sliter folk som djur och under förhållanden som en svensk inte kan föreställa sig. Även om jag tycker att regeringen Tsipras har skött det hela en aning amatörmässigt så fattar de ju att människor inte kan överleva utan inkomster. Däremot tror jag inte det är någon bra idé att göra den offentliga sektorn alltför stor, den var/är ju inte speciellt effektiv och detta gäller inta bara Grekland utan fler europeiska länder (även Sverige). Så tycker i alla fall jag. Nu får vi hoppas att den här mardrömmen tar slut snart. MHV, M

  SvaraRadera