måndag 29 juni 2015

Rykten - tro inte allt ni hör!!


Det skulle vara skönt om det var något stort kungabröllop eller något liknande nu så det inte var så mycket prat om Grekland.

Jag vill bara be er att inte tro allt ni hör eller läser. Absolut senaste rapporten här från Chania är att bankomaterna här i mitt område fylldes på med pengar i morse. Det var förstås helt naturligt att det tog slut i helgen eftersom både turister och greker tog ut så mycket de kunde. De gick faktiskt ut och sa att det inte skulle finnas pengar i bankomaterna idag, men i morse så såg jag med egna ögon att de fyllde på i 3 bankomater i mitt område. Igår gick de ut och sa också att från och med tisdag så skulle det gå att ta ut med en gräns på 50-100 euro. Vad som gäller nu är att utlänningar (alltså med utländsk konto) kan ta ut den gräns som gäller i vanliga fall för dem. För oss som har grekiska konton är det 60 euro som gäller.

Tänk på att även vi utlänningar som bor här kanske inte förstår grekiska perfekt och vi kan också göra misstag och översätta fel från nyheterna så var väldigt selektiva med vad ni tror på.

Ni vet alla mycket väl att Grekland är en stor nyhet och massor av rykten cirkulerar och bilden som de skapar kanske inte alls har något alls med verkligheten att göra. Jag hörde ett rykte att butiker och restauranger ska strejka. Är det verkligen någon som tror att vi som är egenföretagare skulle gå ut i strejk och missa dagskassor???

Det kan vara så att många butiker osv föredrar kontant betalning nu eftersom vi har lite svårt att komma åt våra pengar nu annars. Vi förlorar dem inte men vi kan inte gå in på banken och ta ut denna vecka. Jag t ex har inget kort till mitt konto utan måste gå in på banken för alla mina transaktioner.

För er turister kommer semestern att fungera helt normalt!! Ni kommer inte att märka av detta något som läget är nu!!

Dela gärna detta inlägg till så många ni vill för att alla ska veta att ingen vill göra något som kan skada turismen.

Istället för att lita på pressens nyheter så kan ni gott följa med vad sveriges ambassad skriver om Grekland. Om det skulle vara något viktigt som man behöver veta angående sin resa till Grekland så är det de som skriver det, inte Expressen m fl.

6 kommentarer:

 1. oh vad skönt att det visade sig vara lösa/missuppfattade rykten! :) Kanske mitt problem med bankautomaterna som jag skrev om igår på Teneriffa då inte heller bör tolkas som nån kommande spansk bankkris.. ;) Men ja, något abnormalt var det ju ändå då det bara gick att ta ut pengar hos 1 av 3 bankautomat-företag (försökte med sammanlagt 6 olika automater), och vid den 3e kunde jag inte ta ut den summa som jag själv ställt in som gräns. Nå, ska testa igen idag och se om det ännu är konstigheter..

  SvaraRadera
  Svar
  1. speciellt söndagar tror jag det är ganska vanligt att det tar slut i bankomaterna. Så har det ofta varit här under turistsäsongen. Just nu så tog förstås "alla" ut så det var helt klart att det skulle ta slut.

   Radera
  2. oh, det har jag inte ens tänkt på, det måste ju förklara saken! :) Ska försöka undvika bankomater på söndagar hädanefter! ;) Tack för infon!

   Radera
 2. De svenska bankomaterna töms ofta på helgerna. Jag vet som har jobbat på posten och kommit till jobbet måndag morgon och då var det första att fylla bankomaten innan alla började stampa utanför.
  För övrigt har jag alltid haft som princip att ta ut på en bankomat, både i Sverige och Grekland, på en fredag. Absolut aldrig en söndag eftermiddag.
  Birgitta på skäret (och här behövs inga kontanter)

  SvaraRadera
 3. Japp. Åker till Aten nästa vecka. Får se med egna ögon.

  SvaraRadera
 4. Låter bra det. kommer till Agii Apostoli /Chania den 10 juli för 14 undebara dagar i denna pärla

  SvaraRadera