fredag 15 maj 2015

Grekiskt vs svenskt



Om ni är på Kreta kan ni istället för den vanliga grekiska salladen ta "cretan salad". Då är det oftast Mizithraost (färskost) istället för fetaosten och hårda kretensiska skorpor (även greker från fastlandet köper med sig kretensiska skorpor när de är här). Eller "dakos". Då är det bara skorpor, riven tomat och mizithraost. Det är så gott! Vi äter det ofta hemma också. Perfekt kvällsmat.



Vinbladsdolmar äter jag helst på restaurang eftersom jag är lite för slö för att göra hemma. Ibland gör jag och då brukar det av samma risfyllning bli även fyllda tomater, paprika och om det är squashtid även fyllda squashblommor. (de ska plockas tidigt på morgonen)


När vi går på taverna brukar bordet se ut så här ungefär som ovan.


Och vad är detta? Hehe, min lunch idag. Gissa om jag njöt och jag fick ju ha allt för mig själv också. Varken barn eller man äter av detta. (maken säger att inte ens katten vill ha "äckelfisken" - jag har inte provat att mata den med det) Är det normalt att sätta i sig en hel burk alldeles själv? Med kokt potatis, surdegsknäcke och kalles kaviar. (Ett jättestort tack till dig som såg till att jag fick den här utsökta lunchen och årets smak Smögensill var supergod)

Fast grekisk mat är rejäl, god och nyttig mat. De gånger vi har varit i Sverige så brukar vi sista dagen ringa till svärmor och beställa något gott som hon får laga till. En gång fick hon göra fläskkött i tomatsås med selleri (mycket selleri) Det är så himla gott och i såsen doppar man ett gott lantbröd. Ni vet sånt med en hård skorpa. I Sverige finns det SÅ mycket gott bröd till smörgåsar men ett riktigt matbröd som passar att doppa i olivolja eller såsen har jag inte hittat.  Tomater och gurka smakar mycket mer här. Jag tycker att vilka knep man än tar till i Sverige så är det inte samma som här. 

Vet ni att igår hade jag besöksrekord på bloggen. 1400 besökare!! Och igår skrev jag INGENTING! Betyder det att jag helst ska skriva ingenting?

Idag är sista dagen att rösta fram årets reseinspiratör hos Apollo. Om ni inte har röstat på mig och vill göra det så gå bara in på länken här uppe till höger i bloggen också letar ni reda på mig i Greklandskategorin. 

Ha en bra kväll, alla vänner!

13 kommentarer:

  1. Grattis till rekordet!! Oj nu måste jag gå in o rösta!!! Ciaooo

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Såklart vi har röstat och håller självklart alla tummarna för dig och din blogg. Kram och lycka till! Linda Bergfelt med familj

    SvaraRadera
  4. Låter som massa godsaker! Och igår lyckades jag förresten rösta på dig! (Tidigare i veckan påstod datorn att jag redan röstat?)

    SvaraRadera
  5. Oj så hungrig jag blev nu!! :-)

    SvaraRadera
  6. Visst är det gott med "dakos", svärsonen brukar göra det när jag besöker dom på Kreta. Fina smaker. Jag blir avundsjuk när jag ser sista bilden med sill och knäckebröd med kaviar. Vad gott!
    Det svenska brödet är ju bara luft, inget riktigt bröd att bita i som det grekiska.
    Nu har jag röstat på dig och önskar dig lycka till!

    SvaraRadera
  7. Kanske ska flytta till Grekland istället ;) Jag äter extremt lite kött och här i Bayern anser man att korv en gåva från gud typ :( Jag har bara varit i Grekland en gång men minns att matkulturen passade mig utmärkt :)
    Hälsningar Linnea i BAyern

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får du göra :) Trots att grekerna gärna äter kött så finns det ju massor av härliga vegetariska rätter här också och med de bästa råvarorna

      Radera