måndag 23 mars 2015

Kourtaliotiko-ravinen


Cirka 20 kilometer innan Plakias går vägen genom Kourtaliotiko-ravinen.(även kallad Asomatos) Namnet Kourtaliotiko kommer från ordet "kourtala" som betyder klappningar. På en del ställen orsakar vinden mot de höga bergväggarna ljud som låter som klappningar. Ungefär i mitten av ravinen är en ingång  från vägen där man kan gå ner i ravinen via breda trappsteg.


 Här ligger ett litet kapell tillägnat Agios Nikolaos. Längst ner i ravinen leder en vacker stenbro till vattenfallet som kommer från 5 källor. Hålen i berget där vattnet kommer ut kom enligt sägen till när Agios (sankt) Nikolaos satte sina fem fingertoppar där för att skapa dricksvatten.


Ravinen och vattendraget mynnar ut vid stranden Preveli där det bildas en flod som rinner ut i havet.
Runt floden växer palmer.


( Själv har jag endast gått trappan ner till kapellet och upp igen, alltså inte hela ravinen som enligt olika källor ska vara en vandring på cirka 5 km


Det är otroligt mäktigt med de höga bergsväggarna och grottorna. Här känner man sig liten. Jag rekommender verkligen att göra ett stopp här och kombinera med ett besök i Plakias för bad. (om ni inte väljer att vandra hela ravinen och bada i Preveli)

Preveli-fotot har jag lånat från www.yourgreekisland.com
Alla de andra fotona är mina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar