fredag 27 mars 2015

Nationaldag och norsk fisk


Igår firade vi Greklands nationaldag. Dubbelt firande. Det är Maria bebådelsedag och den dag 1821 då Greklands frihetskrig efter 400 år under det osmanska riket tar sin början. Det är tradition att äta norsk fisk(!!!). Eller fisk överhuvudtaget men många äter torkad, insaltad torsk från Norge, vi till exempel. Vi lagade till på 2 olika vis. Maken gjorde på det traditionella viset och friterade och till det "skordalia" som är en dip av potatis, vitlök, salt och olivolja. Jag gjorde en gryta med potatis, vitlök och citronsås. 

På tv visade de långa köer till fisktavernorna i Pireus och intervjuer med gästerna. 
-har ni råd att äta ute?
-fattigdom kräver att man har roligt för att glömma.
-kris, kris. det viktigaste är att ha trevligt med vänner och familj.
-vi har egentlgen inte råd men vi spenderar det vi har. 


Vi tog en promenad i området. (paraden i stan hoppade vi över trots att Varoufakis var här i Chania:))
Nere vid Agia Apostoli och Chrissi Akti blommar mimosaträden och lyser upp i gult i kapp med solen som också börjat leta sig fram bland regnmolnen. Temperaturen börjar vara lite mer behaglig och vi behöver inte gå omkring och huttra inlindade i filtar längre inne. 


6 kommentarer:

 1. Vilket underbart vackert träd. Här hemma i Älvängen blommar krokus och snödroppar. Igår var det våffeldagen och självklart fick det bli några våfflor. Imorgon är det 11 veckor kvar tills vi kom ner och då hoppas vi på härlig sommarvärme. Idag har det snöat här på morgonen och då längtar man ännu mer efter våren och lite varmare väder. Ha det så gott!! Kram Linda med familj

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, svenska vårblommor och våfflor, det låter underbart det!! Kram!

   Radera
 2. I Portugal åt de också enorm mycket torkad och saltad torsk från Norge. Det finns här i Spanien också, men i Portugal var det galet stort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ιntressant att just den torkade insalltade torsken är så populär i medelhavsländer!

   Radera
 3. Hej Anita! Hoppas att värmen kommit om 11 veckor för då kommer även vi ner till Kato Daratso. Vi är föräldrar till Linda och träffade dig för två år sen. Vi har följt din blogg sedan dess och det är lika spännande varje dag.
  Trevlig helg! Elvy och Ingemar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jamen det får vi verkligen hoppas att värmen har kommit då! Jag hoppas ännu tidigare förstås!

   Radera