söndag 15 februari 2015

Nu räcker det och finska piroger


Nu räcker det med kylan. Nu vill vi ha vår och sommar. Det är inte kul längre med de här låga temperaturerna, speciellt inte inomhustemperaturen. De här dagarna har jag eldat redan från mitt på dagen trots att vi måste spara på den ved vi har. Igår när maken fick sin veckolön köpte han 2 dunkar olja också så för vi kan ju inte gå omkring invirade i filtar hela tiden inomhus. 

Igår kväll gjorde jag och sonen finska piroger - pirakka. Min mamma var ursprunglingen från finska karelen och vi är uppvuxna med de här pirogerna. Sen mamma gick bort har vi inte ätit pirakka men barnen har ofta sagt att de saknar dem så igår blev det äntligen av och sonen bakade ut dem med mormors pirakkapinne (pirogkavel).

Man ska ju använda rågsikt men det finns inte här så igår letade vi rågmjöl i supermarketen men det gick som det gick. Vanligtvis när jag bakar bröd så använder jag vetemjöl som inte är så finmalet och som är lite mörkare men rågmjöl har jag inte hittat och inte vet jag vad råg heter på grekiska. (google translate kan man ju använda innan man går till supermarketen men jag gjorde det efteråt) Jag hittade en mjölsort jag inte sett förr och frågade personalen vad det var och försökte förklara att jag ville ha ett av de sädesslagen som har lite kortare strån än vad vete har. De visste inte riktigt vad jag menade så jag chansade och det visade sig att jag kom hem med kornmjöl. 

Det gick bra det också! De blev jättegoda!

2 kommentarer:

 1. Lyckliga du! Jag längtar också piirakka, som min karelska mormor bakade varje lördag tillsammans med rågbröd. Jag själv är allergisk mot mjöl och kännrr ingen som kan baka äkta karjalanpiirakka!
  Hälsningar från Rethymno

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så svårt att baka själv faktiskt (även om de inte blir som de som karelska mormorar gör)

   Radera