torsdag 8 januari 2015

Do it yourself


Det här tipset fick jag av en av mina bloggläsare. Värt att prova? Varför inte. Här hittar man videobeskrivningen hur man gör. Ja, de sista dagarna har jag bara pratat värme, kyla och snö. Fast det är inte bara jag som gör det. Om du slår på de grekiska nyheterna så är det bara vädret eller ovädret kanske man ska säga, som de pratar om. Jag är dock glad att jag har en händig man och även om jag inte alltid uppskattar hans skrotsamlande så får jag väl ge mig nu då. En gammal icke fungerande värmepanna från ett övergivet hotell har stått hemma hos oss länge. (i skrotrummet) När maken väl kom på vad det var för del som felade i vår värmepanna så hade vi sån tur att "skrotvärmepannans" del fungerade! Så igår hade vi 19 grader här inne! Så varmt brukar vi aldrig unna oss att ha men nu behövde vi tina upp lite efter flera dagars omänsklig kyla inne. Tänk vad man kan uppskatta inomhusvärme ibland! Det var så skönt att kunna slappna av utan att gå omkring och spänna sig och huttra och frysa!

 Hur värmer sig grekerna nu i kylan då förutom att dricka extra mycket raki? De sista åren har många installerat braskamin(?) eller som jag sa att vi har - öppen spis fast med lucka för. Vi har den inte kopplad till elementen men de som har installerat nu de sista åren efter krisen har ofta gjort så eftersom veden har varit billigare än oljan. De flesta har nog värmepanna för olja men har inte råd att fylla på olja. Pellets vet jag inte om det är så många som använder. Luftvärmepumpar så som många har i Sverige tror jag inte det är många som har här utan det är då helt vanliga aircondition som man använder mest på sommaren men man kan använda dem på vintern också men de drar ofta så mycket el att man har dem i nödfall bara. Vi har en i vardagsrummet och den är lämplig att ha om man snabbt vill värma upp lite t ex på morgonen eller om man har varit borta och kommer hem till ett iskallt hus. Nu ska jag inte trötta ut er mer med kallprat. Nog om det. Snart är våren här!

2 kommentarer:

  1. Vi hade olja först, sen pelets. Men de har krånglat och haft sig. Nu har vi en stor ac i vardagsrummet och en vanlig i sovrummet. Minst en av dom är på dygnet runt. Inte så ekonomiskt men de behövs för att vi ska kunna leva här. Förhoppningsvis får vi något bättre system ganska snart.

    SvaraRadera
  2. Vi hör till dom som snålar. Inga småbarn, gott om kläder. Vi köpte en sån där elmadrass att värma upp sängen med en timma innan man går och lägger sig, men jag stänger av den sen. Det goaste är en gammaldags värmedyna för hetvatten i en frottépåse-håller sig varm hela natten bakom ryggen eller fötterna...toppenskönt! Så hittade vi i vårt skrotförråd två gamla värmefläktar som jag hade i tvättstugan i Sverige, de höjde innetemperaturen flera grader i går kväll. Men som du säger: snart är det vår!!!!
    Monica P

    SvaraRadera