söndag 25 januari 2015

Årsmöte och val

Idag valde svenska föreningen att ha sitt årsmöte, samma dag som grekiska valet. Fast det är ju nästan ingen av oss svenskar som har rösträtt här ändå så det gjorde inget. Det kan dock hända att flera svenskor passade på att åka på utflykt till nån by där deras män röstar för som jag har sagt förr så röstar man där man är skriven och många gånger är man ju skriven där man är född och uppvuxen, inte alls där man bor.

Det diskuterades vad som hänt i föreningen  under 2014 och vad som ska hända 2015. Planerade aktiviteter är danskurs, vårmiddag, stadsvandring (med en mycket kunnig norska), badträffar under sommaren, torsdagsträffar under vintern(då de träffas antingen för att gå på marknaden eller efteråt för att äta lunch) m m. En utflykt kommer det att bli i mars och jag tror nog att dottern och jag åker med på den för det var då väldigt trevligt förra året när vi var med. Det bestämdes också att en summa av vinsten från julbazaren ska gå till en förening som heter "xamogelo tou paidiou"
De jobbar ideellt för barns rättigheter och man kan väl säga att de fungerar lite som "bris" i Sverige.

Det var nog ungefär 10 år sen jag var med på ett årsmöte sist. Jag kan säga att "klientelet" ändrats lite. En del är samma ansikten som förut, men jag saknade alla med småbarn och de med barn i samma ålder som mina. Kanske intressena för aktiviteter skulle se lite annorlunda ut om de var med? Jag tycker det skulle vara kul om vi var fler "olika" med och aktiverade oss, med olika intressen.
Mötet avslutades med att föreningens nyårskaka-vassilopita skars upp. Det är tradition att föreningar, klubbar mm gör det in i hela januari och den som får myntet som ligger nånstans i kakan får ett bra år. Birgitta fick myntet idag. Kakan hade Erica bakat och den var jättegod och fylld med nötter.
 Föreningen bjöd på pizza och kaffe. Visst, ja. Är det någon av er som skulle vilja bli medlem? Det kan ni bli även om ni inte bor här. Det kostar bara 20 euro per år.

Nu ska jag fortsätta följa valresultatet. Syriza och Tzipras går mot en klar seger. Nu är frågan om de får egen majoritet eller om de ska samarbeta med "Potami" kanske.

6 kommentarer:

 1. Har föreningen någon hemsida? Jag har ju letat i många år efter svenskar på ön! Fast de verkar vara som du säger, mest äldre och/eller pensionärer? Så är de i alla de grupper jag hittat. Lite tråkigt, även om jag gärna träffar vänner i alla åldrar så vore de ju kul med andra med små barn eller runt min ålder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.svenskarichania.com/ här har du adressen till föreningens hemsida. Jag tror det finns ganska många här i Chania i din ålder och med barn i samma ålder som din dotter, det är bara det att jag känner inte alla "nya" men du kan säkert kontakta svenska skolan i Chania så får du nog vet mer. Kram, Anita

   Radera
  2. Har sökt så mycket online att jag skulle bli förvånad om jag hittade massa som gömt sig :P Iaf inte många som sökt sig till våra facebook grupper eller bloggar eller så. Men kan ju göra ett försök.

   Radera
 2. Her sitter vi langt mot nord og følger med på valget i Hellas, og vi håper at resultatet blir til det beste for folket. Uansett så kommer vi tilbake til vår kjære Kreta! Lykke til. Astrid

  SvaraRadera
 3. Anders Hammarqvist26 januari 2015 02:55

  Intressant att läsa Anita!

  SvaraRadera
 4. På Kalymnos finns det en förening för utländska kvinnor.När den startade var det massor av småbarnsmammor. Nu är de yngsta barnen tonåringar...men vi fortsätter att träffas varje vecka, och det betyder mycket för många i gruppen, särskilt som många inte kan grekiska.
  Monica P

  SvaraRadera