måndag 1 december 2014

Mat är viktigt...

Igår när jag gjorde "ingenting" så plockade maken färdigt oliverna på tomten bredvid vår. På tomten på andra sidan oss plockade makens kusin sina oliver tillsammans med sin son. När alla var färdiga med sina oliver så väntade middag på kusinens billackarfirma för de som plockat oliver. Jag och barnen gick dit en liten stund också med en kaka dottern bakat. Eftersom mat är så viktigt för greker så blev det mycket diskussion om mat och vin. Vinet de drack hade kusinen gjort själv. "Chortan" hade de plockat själv. Salladen var egenodlad. Oliverna heminlagda. Grekerna är så stolta över att servera sånt som de odlat själva eller att servera kött där de vet exakt var grisen kommer ifrån. Snart har vi vår eget griskött och jag vet att maken med stolthet kommer att berätta det så snart vi har middag för någon och serverar det köttet. Såna gånger är det inte mycket värt att tala om att man handlar på Lidl..... Vi kom att prata om "Kleftiko" som jag är säker på att många av er hört talas om och kanske ätit på någon taverna i Grekland. Ordet kleftiko kan man översätta till stulen. Jag har aldrig tänkt närmare på varför det heter så men igår fick jag veta historien bakom. Nu för tiden så bakas lammköttet tillsammans med potatis och grönsaker i smörpapper i ugnen. Förr i tiden så hände det sig att de som inte hade råd med egna djur stal ett lamm. För att kunna laga till det utomhus utan att någon förstod att det var där deras stulna lamm var så grävde man en djup grop och gjorde eld. Så la man i lammet (troligtvis inlindat i något...men kanske inte smörpapper då för tiden) och täckte över gropen så att rök inte skulle avslöja. Sakta, sakta fick lammet bakas färdigt där i gropen.

3 kommentarer:

 1. Jag ÄLSKAR också när så mycket är hemgjort, egen odlat osv. Tycker de är underbart. På vårt bröllop tex kändes de riktigt härligt att kunna berätta för alla mina gäster att lammet vi äter dom gick och betade utanför vårt hus tills för i måndags och all ost har tillverkats i vårt egna lilla "osteri" (vad de nu heter) i vårt hus osv. Eller nu när jag kommer hem till Sv och har med mig massa olja från våra träd och oliver som jag och grannen har plockat och lagt in tillsammans. Tycker de känns lyxigt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aleka!! Skriv gärna ett blogginlägg hur du lägger in dina oliver. Jag har gjort det bara en gång, men det finns ju flera sätt. Och vad kul att ni gör ost själv! Det kan du väl också skriva om.

   Radera
 2. Jag har bara hjälpt grannen de är hon som kan. Men vi plockade och sen gjorde fyra snitt i. Sen la de i flaskor och fyllde på med vatten, bytte vatten varje dag i ca 20 dagar. Sen i en bunke med saltat vatten, citronskal och oregano. Saltade in endel också tror jag... Så dom blir sådär små och torra.

  De mamma fick hem la hon i olja tillsammans med vitlöksklyftor. Jag äter de inte själv, men dom säger att de är gott :)


  Får gå med och titta och fota lite när dom gör nästa gång :) De är min mans farfar och grannen som gör de mesta. Feta och någon annan hård som är super till saganaki

  SvaraRadera