torsdag 26 december 2013

Julen i Grekland


Ofta får jag frågan hur man firar jul i Grekland. Jag kanske inte är rätt person att svara på det för just vi är inte så traditionsbundna. Julen brukar bli som den blir. Julafton jobbade maken, dottern var ute och sjöng julsånger med kompisar (det är en tradition att barnen gör här att de går från hus till hus och sjunger "kalanda" och ofta får de en liten slant då) och sonen sov mest hela dagen. På julaftonskvällen fixar vi något gott att äta. Vi har inga måsten och det som är "måste" för mig från svenska julen har vi ju alltid ätit upp eller druckit upp långt innan jul (julmusten t ex från svenska julbazaren). Juldagen är den dag som firas här och då brukar familjen samlas och äta och visst finns det väl vissa speciella julrätter men fortfarande är det inga "måsten". Vi äter lunch hos makens syster med familj och i år var det pilaffiris, kyckling och sallader och ostpajer. Vi hade faktiskt med oss ett pepparkakshus som dottern och jag gjorde på morgonen.(inte det allra vackraste kanske...) Jag hittade "byggsatsen" i en butik där de säljer nötter, kaffe mm. När jag kom hem såg jag att det var Ikeas pepparkakshus. Som vanligt så gick vi hem och sov en lång siesta sen (det kan vi väl säga är tradition?) och sen fortsatte dagen i slowmotion med alldeles för mycket godis och slötittande på tv. Inga julklappar, ingen tomte. När barnen var små hade vi det men nu har vi slutat med julklappar "bara för att köpa". Om vi har pengar och deras önskningar håller sig inom ekonomins ramar så kan det bli, men som situationen är nu så blev det inga. Tradition annars här är att en julklapp köps till nyår. Och läs - en julklapp. Inga berg under granen.


Idag annandagen kände vi att vi ville var lite mer aktiva så vi tvingade upp barnen tidigt och åkte iväg söderut utan att veta exakt vart vi skulle. Vi stannade till vid Agia Irini-ravinen och gick in en bit i den.

Sen åkte vi till Omalos och Xyloskalo där Samariaravinen har sin början. I Omalos finns det flera bra tavernor och såna här dagar åker folk ofta upp hit för lunch.Mätta och belåtna gav vi oss hemåt och självklart blev det lite siesta! Nu har vi precis kommit hem efter middag hos vänner så nu är det soffan som gäller och lite löften om att äta mindre från och med imorgon...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar