tisdag 22 oktober 2013

Härligt bortskämd!


Vad var det jag skrev för nån dag sen? Vi har redan fått serverat en härlig Youvetsi hemma och idag blev det Moussaka. Och det trots att maken fortfarande jobbar, fast han har börjat lite senare några dagar nu så han har hunnit laga god mat till oss. Bilderna är hans, men jag har lånat dem. Det är inte ofta jag gör Moussaka själv, det är lite tidsödande, men sen har man i och för sig mat till dagen efter också. Auberginerna är våra egna. Varken maken eller jag använder oss av recept när vi gör Moussaka.
Jag brukar försteka potatisskivor och aubergineskivor i ugnen (auberginerna ska saltas först och låtas stå ett tag för att dra ur lite beskhet) Så kokar man en tjock köttfärssås-egentligen inte alls såsig.(Jag brukar bryna i olivolja och fortsätta med hackad lök, tomatpure, salt, peppar, pepparkorn, lagerblad, ibland kan jag låta en kanelstång koka med i såsen) Sen lägger man ett lager potatis och aubergine i ugnsformen, sen köttfärsen, sen resten av potatisen och auberginen och överst har man en tjock bechamelsås. Jag brukar ha i riven ost och muskotnöt i såsen. Sist så penslar man med smör för en fin yta. Så in i ugnen tills den har fått riktigt fin färg. Helst ska moussakan kallna lite innan man kan skära i fyrkantiga bitar så därför passar det väldigt bra att göra en sån här rätt dagen innan man ska äta den. "Kockens egen sida"

5 kommentarer:

 1. Moussaka är väldigt gott! Men inget jag provat att laga själv...

  SvaraRadera
 2. Jo Moussaka är jättegott men det brukar jag endast äta när vi är någonstans till Grekland. Själv har jag ju inte prövat att göra det. Det behöver ju finnas några speciella godsaker att ta till när man är på semester också, då blir det ju lite pricken över iet. Ha det gott.

  SvaraRadera
 3. Vilken lyx. Jag blev själv bjuden på Moussaka i söndags.

  SvaraRadera
 4. Åh jeg blir sulten av å se på bildene :-) Forøvrig er jeg veldig glad i youvetsi, og det har vi laget her hjemme også.

  SvaraRadera
 5. Du har det bra du som har en matlagningsintresserad man ;)
  Ny stil på hemsidan ser jag, snyggt!!

  SvaraRadera